АКТУАЛЬНО

У Римі відзначили 93-річницю проголошення ЗУНР, день пам‘яті Митрополита Андрея (Шептицького) та дату смерті блаженного Теодора (Ромжі)

Середа, 02 листопада 2011, 10:36
«1 листопада українці колись вшановували як другий Великдень, тому що для нас ця подія державотворення своїм значенням подібна до Христової перемоги, дарованої нам Його воскресінням», - зазначив у проповіді, виголошеній під час Архиєрейської Літургії, о. Іван Музичка.
«1 листопада українці колись вшановували як другий Великдень, тому що для нас ця подія державотворення своїм значенням подібна до Христової перемоги, дарованої нам Його воскресінням», - зазначив у проповіді, виголошеній під час Архиєрейської Літургії, о. Іван Музичка. Участь в урочистостях, які відбулися 1 листопада 2011 року в Інституті святого Климента Папи в Римі, взяв Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців-католиків в Італії. (відео) Архиєрей зокрема сказав: «Нині знаменний день для нашого народу – вшанування жертв українських воїнів та відзначення пам‘яті великого мужа нашої Церкви Митрополита Андрея. Свого часу Шептицький писав листа до понтифіка, в якому просив благословення у Святішого Отця на мученицьку смерть за віру. Господь цього не допустив, однак Митрополит мав чималі терпіння впродовж життя. Його заслуга перед Україною дуже велика. Процес канонізації Шептицького триває, і тепер залежить від нас та наших молитов. Прохання до всіх українців випрошувати ласку в Бога, щоб Митрополит Андрей таки був визнаний блаженним і святим». Під час спільної літургійної молитви з Владикою Діонісієм співслужило десять священиків УГКЦ. У вітальному слові ректор собору Святої Софії о. д-р Іван Музичка зазначив, що великих духовних провідників та пророків завжди посилає сам Бог. Знаний науковець та публіцист застеріг, що волю і державність, за яку Україна склала такі чисельні жертви, треба берегти. Водночас потрібно дбати, щоб легкодушно не загубити вічних духовних вартостей, залишених Христом. «Сприймаймо 1 листопада як дату початку нашого відродження. І дякуймо Богові за великих провідників. Бо маємо ще одного, який у перший листопадовий день 1947 року загинув мученицькою смертю - Теодора (Ромжу). Господь вибрав саме цей час його переходу до вічності, тому сьогодні ми прославляємо його блаженним, і згадуємо як того, хто так багато для нас здобув своєю вірою», - підкреслив о. Іван. Завершилося урочисте Архийєрейське Богослужіння Панахидою за загиблими українськими героями минулого століття та новомучениками, які віддали своє життя за Бога і народ. Після Літургії відбулася наукова конференція, присвячена пам‘яті Митрополита Шептицького, та концерт за участю дітей недільної школи, яка діє при соборі Святої Софії в Римі.  

Маріанна Кузан спеціально для

Департаменту інформації УГКЦ, Рим

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next