АКТУАЛЬНО

У родинному селі священномученика УГКЦ Якима Сеньківського збудують храм на його честь

Понеділок, 28 вересня 2020, 13:45
27 вересня архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василь Семенюк із пастирським візитом відвідав парафію Пресвятого Серця Христового в родинному селі священномученика УГКЦ Якима Сеньківського – Великі Гаї, що поблизу Тернополя. По завершенні Архиєрейської Божественної Літургії владика Василь освятив хрест на місці будівництва нового храму.

Чин освячення хреста на місці будівництва храму на честь блаженного священномученика УГКЦ Івана-Якима Сеньківського відбувся за участю декана Великоглибочанського отця-митрата Романа Гриджука, віцеректора Тернопільської семінарії о. Володимира Ковалковського, настоятеля місцевого храму о. Володимиря Хоми, місцевих мешканців та представників влади.

Блаженний священномученик Іван-Яким Сеньківський, ЧСВВ, народився у с. Великі Гаї 2 травня 1896 року. Його разом о. Северіаном Бараником за душпастирську діяльність заарештували органи НКВД і ув'язнили в Дрогобицьких «Бриґідках». Відтоді ніхто  живими їх не бачив. Після відступу більшовиків люди впізнали на території в'язниці спотворене тортурами тіло ієромонаха Северіана Бараника, яке поховали у спільній могилі. А щодо ієромонаха Якима Сеньківського, то були свідчення, що більшовики замучили його і зварили у казані.

На знак доброї пам’яті вдячні односельці вирішили спорудити на малій батьківщині священномученика Якима Сеньківського храм на його честь.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://www.tze.org.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next