АКТУАЛЬНО

У родинному селі на Львівщині вшанували 265-ліття від дня народження першого Львівського митрополита Антіна Ангеловича

Вівторок, 13 квітня 2021, 11:02
11 квітня 2021 року відбулася Хресна дорога, присвячена постаті Антіна Ангеловича, у його родинному селі Гринів Звенигородського деканату. Подія присвячена 265-літтю від дня народження першого Львівського митрополита. Про це пресслужбі курії Львівської архиєпархії повідомив адміністратор парафії Святого Юрія у с. Гринів о. Андрій Павлів.

За словами священника, захід проходив спільно із православною громадою храму Святого архистратига Михаїла села Гринів.

«Хресну дорогу присвятили постаті першого Львівського митрополита і першого ректора Львівської духовної семінарії Антіна Ангеловича, оскільки 14 квітня 2021 року виповнюється 265 років від дня його народження. Село Гринів є його родинним селом. Саме тут батько Антіна Ангеловича служив парафіяльним священником», – розповів у коментарі о. Андрій Павлів.

У молитві взяли участь близько 60 людей, як представники місцевих громад, так і паломники з інших сіл та міст.

Довідка: 14 квітня 1756 року на Львівщині в родині греко-католицького парафіяльного священника с. Гринів народився Антін Ангелович, греко-католицький священник, митрополит Галицький, архиєпископ Львівський, один з організаторів і перший ректор Генеральної духовної семінарії у Львові, професор та ректор Львівського університету. Саме його зусиллями була відновлена Галицька митрополія. Освіту здобув у Львівському єзуїтському колегіумі. Своїми здібностями привернув увагу єпископа Лева Шептицького, у віці 16 років отримав місце в ординаріатській канцелярії. За рекомендацією єпископа був направлений на подальше навчання до щойно відкритої Королівської греко-католицької Генеральної семінарії при церкві Святої Варвари у м. Відні (відомої як Барбареум). Був серед її перших вихованців (для русинів-українців виділили 14 місць). Закінчив семінарію 1781 року зі ступенем доктора теології. Повернувся до Львова. 23 вересня 1783 року висвячений на священника.
Перший ректор новозаснованої Греко-католицької семінарії у м. Львові (1783–1784; 1787–1795). Професор догматичної теології Львівського університету (1784–1787), ректор університету (1796–1797).
Від 1796 року – єпископ Перемишльський, Самбірський і Сяноцький, з 1798 – єпископ Львівський, з 1804 – єпископ Холмський. За сприяння австрійської влади, домігся відновлення окремої Галицької митрополії в юрисдикції УГКЦ (1807–1808). Призначений її першим митрополитом із титулом «митрополит Галицький, архиєпископ Львівський».

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами https://ugcc.lviv.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next