АКТУАЛЬНО

У рідному селі блаженного Миколая Чарнецького освятили новий храм

Субота, 28 червня 2014, 07:25
27 червня, у день пам’яті новомучеників УГКЦ, серед яких і блаженний єпископ Миколай Чарнецький, у його рідному селі Семаківці, що на Городенківщині, здійснили освячення нового храму. До цієї історичної події були передані мощі блаженного, що постійно перебуватимуть у новій святині, яку названо в честь новомученика Миколая.

Спільно з Митрополитом Івано-Франківським Володимиром (Війтишиним), владикою Михайлом (Колтуном), Єпархом Сокальсько-Жовківським, та численними священиками, владика Василь (Івасюк), Єпарх Коломийсько-Чернівецький, очолив спочатку чин освячення храму, а опісля - Божественну Архиєрейську Літургію.

Щоб взяти участь у цій духовній події, віряни місцевої парафії і паломники заповнили храм і прилеглу церковну територію, адже блаженний єпископ Миколай за своє мучеництво одержав великий дар Божої благодаті - заступатися за людей у складному становищі.

“Сьогодні до новозбудованого храму повернувся ваш односельчанин Миколай Чарнецький. Його мощі спочинуть у святині на батьківській землі. Пам’ятайте, що Господь через заступництво вашого земляка багатьом людям творив чудесні оздоровлення”, - сказав у проповіді владика Василь. Єпарх пригадав часи масового паломництва до місця поховання блаженного у Львові, де люди намагалися взяти землі з могили і свідчили про оздоровлення. Тепер місцем особливої молитви за заступництво єпископа Чарнецького буде храм у рідному селі Семаківці, де знаходитимуться мощі блаженного Миколая.

Упродовж десяти років велося будівництво цього храму і чимало доброчинців приклалися до такого вшанування блаженного на його батьківщині. У 2004 році ще тоді єпископ-коад’ютор Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Володимир (Війтишин), а сьогодні Митрополит Івано-Франківський, освятив наріжний камінь під будову храму і відправив першу Архиєрейську Службу Божу.

Владика Василь назвав блаженного новомученика Миколая апостолом українського народу і розповів про його мученицький шлях, що пройшов через десяток років ув’язнення посиленого режиму, шістсот годин допитів і катувань, а також тридцять різних тюрем і таборів примусової праці.

Грамоти від єпарха одержали благодійники і будівничі храму. Усі присутні отримали благословення мощами новомученика. Ще було здійснено освячення води і з нагоди освячення храму роздавали пам’ятні іконки.

Парох нововисвяченого храму Василь Скрипка склав подяку всім, хто допомагав у будівництві святині, єпископам, священикам та вірянам, які розділили це свято у Семаківцях.

о. Василь Перцович, прес-секретар
Коломийсько-Чернівецької єпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next