АКТУАЛЬНО

У Самборі вшанували пам'ять блаженних Йосафата Коциловського і Григорія Лакоти

Середа, 25 листопада 2020, 15:56
22 листопада у Самборі вшанували пам’ять колишніх єпископів Перемишльсько-Самбірської єпархії, блаженного Йосафата Коциловського та блаженного Григорія Лакоти.

З нагоди цієї події до прокатедрального собору Покрови Пресвятої Богородиці прибув єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії Григорій Комар, який відслужив Божественну Літургію. Йому співслужили: декан Самбірський о. Богдан Добрянський, адміністратор храму о. Володимир Коркуна, о. Борис Зубаль, о. Флор Дашинич, о. Дмитро Сенейко та протодиякон Богдан Криницький.

«Не бійся, тільки вір». Цими словами з Євангелія, - наголосив владика Григорій, - надихався блаженний Григорій Лакота, який віддав своє життя за віру і увінчаний вінком нев'янучої слави». Наприкінці богослужіння відбулося благословення вірних мощами блаженного.

Додамо, що в серпні 1928 року блаженний Йосафат Коциловський і блаженний Григорій Лакота були учасниками коронації чудотворної Самбірської ікони Богоматері. А після того, як папа Іван Павло ІІ проголосив їх блаженними, у червні 2001 року, вони постали при вході до храму Різдва Пресвятої Богородиці у Самборі в мозаїчних іконах, які 28 серпня 2007 року освятив владика Ярослав Приріз. 26 квітня 2015 року Глава УГКЦ Блаженніший Святослав освятив наріжний камінь під будівництво нового храму Блаженних Йосафата Коциловського та Григорія Лакоти в Самборі. Цього ж дня для Покровського собору були передані мощі блаженного Йосафата Коциловського, а 21 листопада 2020 року парафії передали мощі блаженного Григорія Лакоти. З нагоди 70-х роковин переставлення владики Григорія до вічності, його мощі були виставлені для почитання у соборі Покрова Пресвятої Богородиці.

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами http://www.sde.org.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next