АКТУАЛЬНО

У Самбірсько-Дрогобицькій єпархії провели християнський екотабір

Вівторок, 24 червня 2014, 10:39
Від 16 до 22 червня 2014 року Божого на теренах Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, у с. Стрілки Старосамбірського району, відбувся християнський дитячо-молодіжний табір для сиріт під назвою «З Богом серед Його cтворіння».

Організатори – референт з питань екології Самбірсько-Дрогобицької єпархії спільно з єпархіальною Катехитичною комісією. Одразу було погоджено на міжкомісійному рівні, що табір буде екологічного спрямовування та тематики – матиме на меті пробудження й утвердження екологічної свідомості дітей через теоретичні заняття з ними, активний і пасивний відпочинок та практичні ігрові та розважальні заходи.

Учасниками табору стали 40 дітей-сиріт та дітей із неповних і малозабезпечених сімей з багатьох сиротинців та шкіл-інтернатів Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Духовним наставником та служителем табору був референт з питань екології Самбірсько-Дрогобицької єпархії о. Дмитро Сенейко, а також йому допомагали шість семінаристів Дрогобицької духовної семінарії. Кілька разів навідувався голова єпархіальної Катехитичної комісії о. мгр. Микола Витівський.

В часі спільного таборування, навчання і відпочинку три дні, а саме перший, третій і п’ятий, мали виключно екологічний характер. У ці дні усі молитви разом із Божественною Літургією, молебнями та хресною дорогою відбувались в наміреннях збереження краси Богом даної навколишньої природи та усвідомлення ролі кожного в цьому творчому і життєво необхідному процесі. Після молитов організатори спільно з дітьми створювали анімаційні дійства й малюнки, поглиблюючи свою екологічну свідомість та ініціативність. Протягом цих трьох днів також мали місце інтенсивні пізнавально-ігрові т.зв. тиранівки: діти і молодь «змушені» були шукати ретельно захованих наставників своїх груп (священика і семінаристів), які «барикадувалися» купами штучно розкиданого чи навіть кимось свідомо чи несвідомо залишеного сміття. Щоб дістатися до потрібних осіб, потрібно було очистити «прохід» до них, роздільно збираючи сміття й викидаючи його до відповідних, наперед заготовлених резервуарів. Вважаємо, що такі пізнавально-ігрові заходи мали найкращий «ефект»: діти із задоволенням «очищали» навколишню природу, досягаючи мети – знайти свого наставника – і, водночас, навчались не бути байдужими до масових забруднень Богом даного створіння. Приємно було почути з уст вихованця Нагуєвицької школи-інтернату: «Я зрозумів, що забруднення природи починається із мене, із кожної людини».

Протягом цих днів було організовано невеликі за відстанню подорожі до мальовничих куточків Карпат, які розташовані недалеко від місця таборування: Розлуцький водопад, Спаський камінь. Під час цих заходів організатори та діти старалися в невимушений та напівігровий спосіб збирати побутове сміття і відповідно сортувати його. При цьому на початку і вкінці табору на проекторі демонструвалися фото забруднених та «очищених» таборянами навколишніх територій. Вважаємо, що це також було добрим стимулом для дітей та молоді для подібних особистих чи спільних екологічних заходів.

Дітям і молоді особливо сподобалося безпосереднє спілкування зі «представниками» природи. Звичними, але захопливими стали одиночні і масові катання на конях, свинях, годування птахів, їжаків та білок, а також купання в гірській річці. Дійшло до того, що деякі діти навіть стали підливати дерева й кущі, хоча організатори переконували, що таке варто робити лише з молодими, щойно насадженими, рослинами.

Увечері протягом трьох таборових «екологічних днів» під супровід двох гітар та навколо ватри учасники співали екологічні пісні про природу, перериваючи їх час від часу невеличкими іграми, тематикою яких знову був Божий світ.

Наприкінці табору голова Катехитичної комісії та референт з питань екології Самбірсько-Дрогобицької єпархії вручили найактивнішим і загалом усім учасника табору пам’ятні нагороди: зелені, сині і жовті пандани (символічні кольори природи, неба і сонця), буклети та молитовники.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next