АКТУАЛЬНО

У Санлісі біля Парижа відбудуться святкування Днів Анни Ярославни

Четвер, 15 травня 2014, 12:50
17-18 травня в Парижі та в ближньому містечку Санліс відбудуться традиційні святкування Днів Анни Ярославни в Франції. Їх спільно організовують єпархія Святого Володимира Великого Української Греко-Католицької Церкви та спільнота українців, що мешкають у Франції.

У святкуваннях візьмуть участь представники української діаспори та влади міста Санліс, запрошені дипломатичні представники. Святкування проходитимуть в катедрі святого Володимира Великого в Парижі, новопридбаній церкві Бориса і Гліба в Санлісі та абатстві Святого Венсана, яке заснувала королева Анна. Про це повідомили в прес-службі Паризької єпархії святого Володимира Великого Української Греко-Католицької Церкви.

«Цьогорічне відзначення відбувається у складний і знаменний для всіх українців час, але мужність, європейськість і громадське заангажування Анни Київської може стати для нас знаменом і заохоченням. Тисячолітня перспектива, яку надає нам пам’ять про Анну Ярославну, її дідуся святого Володимира, страстотерпців Бориса і Гліба сьогодні особливо актуальна. Володимир, який пролив стільки крові, зумів у зрілому віці прийняти кардинальне рішення про навернення. Він радикально преобразився і як політик. Цього потребує наша політика і наші державні мужі – визнати слабину свого блуду і щиро змінити життя згідно з моральними принципами і жертовним служінням», – зазначив Єпарх Паризький Борис (Ґудзяк).

Не оминуть французькі святкування і подій в Україні. У церкві Бориса і Гліба відбудеться молитва за Небесну сотню і всіх, що віддали своє життя за волю і гідність України, з проханням  про силу і стійкість у час великих випробувань для українців.

Важливою є робоча частина святкування, адже громада представлятиме всім відвідувачам новостворений Культурний центр Анни Ярославни. Гості зможуть ознайомитися з новою версією архітектурних пропозицій для ремонту храму і облаштування культурного центру авторства Лариси Курилас.

"Мета цього центру – бути платформою для міжкультурного діалогу та сприяти співпраці між Україною, Францією, Європейським Союзом та міжнародним співтовариством. Центр розроблятиме культурні та освітні проекти, зокрема планується проведення виставок та конференцій, форумів і фестивалів, концертів, освітніх програм та інших публічних заходів. Після реставрації будівлі XVII століття, що побудована на фундаментах, які датуються періодом Римської імперії, частину її простору займе постійна виставка, присвячена постаті Анни Ярославни»,- зазначили співзасновники Вікторія Делленжер та Анна Кантер.

На реставрацію, ремонтні роботи та облаштування храму і центру потрібно близько 1,5 мільйона доларів. Понад 50 тисяч євро вже зібрали львівські підприємці, які і допомогли придбати церкву минулого року. Ці кошти використають для пошукових робіт, архітектурних розробок та забезпечення функціонування будівлі згідно з нормами французького законодавства. Після цього планують розгорнути активну діяльність храму і центру.

Програма святкувань

СУБОТА, 17 травня – Париж
19:30 – Концерт у катедрі Володимира Великого (Париж) – виступ хору «Веснівки» (Торонто, Канада)

НЕДІЛЯ, 18 травня – Санліс
8:00 – Утреня в церкві Бориса і Гліба
9:30 – Збір на площі Арен
10:00 – Офіційна програма (пам’ятник Анни Ярославни, площа Арен)
11:00 – Процесія до Абатства святого Венсана
11:30 – Архиєрейська Літургія в Абатстві святого Венсана (очолює вл. Борис)
15:30 – Представлення нового проекту та програми діяльності Центру Анни Ярославни
18:00 – Вечірня в церкві Бориса і Гліба (Санліс)
19:30 – Концерт у катедрі Нотр Дам (Санліс) – виступ хору «Веснівки»
 

Довідка:

Анна Ярославна, знана також як Анна Київська, – донька великого князя київського Ярослава Мудрого і шведської принцеси Інгегерди, племінниця святих Бориса і Гліба. У 1051 році Анна в Реймсі одружується з французьким королем Генріхом I і стає королевою Франції.

Анна провела велику частину свого життя в Санлісі. У той час Санліс був резиденцією французьких королів. У 1060 році, як вияв вдячності за народження сина Філіпа, королева Анна Київська заснувала Абатство святого Венсана в Cанлісi. Абатство збереглося до сьогодні, і зараз у ньому розташовується приватний католицький коледж. При вході до Абатства стоїть перший пам’ятник Анні Ярославні, що був встановлений після Французької революції. Ще один пам’ятник Анні Київській відкрив у 2005 році Президент України Віктор Ющенко. У 2010 її іменем названо школу в Санлісі.

Щороку в травні українська громада Франції разом з представниками Французького уряду, України та діаспори святкують Дні Анни Ярославни.

27 вересня 2013 року Паризька єпархія святого Володимира Великого Української Греко-Католицької Церкви придбала храм в Санлісі, колишню церкву благодійної лікарні, що пустувала з 2002 року. Церква була придбана за 203 тисячі євро за пожертви львівських підприємців, а також українців з України, Франції, Англії, Сполучених Штатів та Канади.

16 листопада 2013 року в новопридбаній церкві, що носить ім’я святих мучеників Бориса і Гліба, відбулася перша урочиста Архиєрейська Літургія, яку очолив владика Борис (Ґудзяк), Єпарх Паризької єпархії святого Володимира Великого.

http://ugcc.fr/dni-anni-yaroslavni-u-frantsiyi/#more-478

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next