АКТУАЛЬНО

У семінарії відбулася катехитична конференція під назвою «Катехизація на східних теренах України»

Четвер, 21 грудня 2017, 21:07
У Київській Трьохсвятительській духовній семінарії відбулася катехитична конференція під назвою «Катехизація на східних теренах України», організована заступником голови Патріаршої катехитичної комісії с. Луїзою Цюпою СНДМ для катехитів Києво-Галицької митрополії УГКЦ.

Учасниками конференції були майже 30 осіб із екзархатів та Київської архиєпархії УГКЦ. Мета конференції - поглибити знання учасників заходу із тих аспектів християнської віри, яких навчатимуть людей через своє служіння. Для цього фахівці певних галузей богослов’я проводили навчальні семінари. Також представники екзархатів УГКЦ та Київської архиєпархії УГКЦ давали звіти про стан катехитичного служіння в їхніх місцях.

Почалася конференція в п’ятницю, 15 грудня, о 18:00 з Вечірні. Далі, о 20:00, проходила вступна зустріч учасників, під час якої вони мали змогу познайомитися та розпочати свою програму. Сестра д-р Луїза Цюпа СНДМ та прот. ліц. Петро Жук промовили привітальне слово до учасників.

У суботу, 16 грудня, після Божественної Літургії, відбулося відкриття конференції, на  якому виступила с. Луїза Цюпа. Також були проведені семінари для учасників на теми: «Святе Письмо в катехитичному служінні» – о. ліц. Роман Островський, префект семінарії з навчальної частини; «Літургійна катехиза» – Данило Галадза; «Катехизм для молоді “Ми йдемо з Христом”» – Назар Дуда. Після обіду учасники давали звіти про стан катехитичного служіння в себе на місцях, після чого відбулося обговорення цього питання з організаторами конференції; нрім того, прот. Василь Чудійович представив літургійні напрацювання цьогорічного Синоду Єпископів УГКЦ.

У неділю, 17 грудня, після Утрені та Божественної Літургії, відбулося спільне читання та роздумування над Святим Письмом – «Lectio Divina». Після цього учасники, розділившись на групи, опрацьовували питання стосовно стану катехитичного служіння на парафіях, і мали змогу подати свої пропозиції, які будуть передані на Синод Єпископів УГКЦ у 2018 році, а саме:

- які конкретні заходи відбуваються в парафії для втілення в її життя Катехизму УГКЦ «Христос – наша Пасха»?

- назвати п'ять найважливіших пріоритетів у катехитичному служінні на найближчі 10 років та запропонувати механізми їх втілення;

- подати три найважливіші для обговорення пропозиції для Синоду Єпископів 2018 року, головною темою якого буде катехизація.

На цьому конференція «Катехизація на східних теренах України» завершилася і учасники роз’їхалися до місць свого служіння.

Катехитичне служіння в Католицькій Церкві втілює слова Христа апостолам «Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи… навчаючи їх берегти все, що я вам заповідав» (Мт. 28, 19-20). Воно служить навчанням основних правд віри і християнського життя, тому є дуже важливим аспектом діяльності Христової Церкви, особливо в Україні, велика частина населення якої після 70 років окупації атеїстичним режимом втратила справжнє розуміння християнської віри та Церкви, а також, живучи в сучасному глобалізованому світі, перебуває під впливом різних ідеологій, що суперечать правдивій християнській вірі.

Бр. Роман Тимів, ІІІ курс

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next