АКТУАЛЬНО

У Сєвєродонецьку освятили каплицю

Понеділок, 13 травня 2019, 22:28
12 травня 2019 року владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ, у місті Сєверодонецьку Луганської області освятив Пасторально-соціальний центр Папи Франциска Донецького екзархату УГКЦ.

Митрополит звершив Чин освячення парафіяльної каплиці Успіння Пресвятої Богородиці  у співслужінні з духовенством Львівської архиєпархії та Донецького екзархату УГКЦ. Після освячення у храмі була звершена Архиєрейська Божественна Літургія.

Для завершення головних будівельних робіт та пристосування будинку для пасторальних потреб Львівська архиєпархія УГКЦ залучила один мільйон гривень. Під час сімдесят другої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, 7-8 червня 2016 року, було доручено правлячим архиєреям у співпраці з Благодійним фондом «Карітас України» створити пасторально-соціальні місії на лінії розмежування в Донецькій, Луганській та Харківській областях; кожній єпархії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ взяти на себе зобов’язання забезпечити функціонування однієї місії. В рамках цієї постанови Львівська архиєпархія УГКЦ в особі правлячого архиєрея владики Ігоря взяла під опіку проект створення Пасторально-соціального центру в Сєверодонецьку Луганської області. Слід зазначити, що у зв’язку з окупацією Луганська місто Сєверодонецьк, що було засноване у 1934 році та згодом отримало назву від місцевої річки Сіверський Донець, на сьогоднішній день виконує функції адміністративного центру Луганської області. Станом на січень 2018 року у ньому проживає 104503 осіб, близько 200 осіб вважають себе віруючими УГКЦ. У місті знаходиться Луганська обласна військово-цивільна адміністрація та інші державні установи. За часи незалежності України тут не було релігійної громади УГКЦ, її створення залишалось на рівні ініціативної групи. 

Створення Пасторально-соціального центру Папи Франциска у Сєверодонецьку стає ще однією важливою платформою для діяльності УГКЦ в регіоні, зокрема задоволенню духовних потреб віруючих греко-католиків та сприянню соціальної місії Церкви – підтримки малозабезпечених, зокрема тимчасово переселених людей та й тих, хто по-особливому відчув на собі жахіття війни. 

На початку було кілька ідей, яким чином розпочати діяльність УГКЦ в Сєверодонецьку. Формат створення у двоповерховому будинку Пасторально-соціального центру Папи Франциска в центрі міста Сєверодонецьк (вул. Першотравнева, 26) дозволяє місцевій громаді діяти не лише в рамках парафіяльної каплиці, а й вийти поза межі парафії та йти назустріч тим, хто шукає своєї стежки до Бога. Тому окрім парафії Успіння Матері Божої у Пасторально-соціальному центрі, буде діяти Благодійний фонд «Карітас-Сєвєродонецьк», що вже активно допомагає малозабезпеченим сім’ям, дітям-сиротам, людям, які проживають у так званій «сірій зоні» та й усім потребуючим, незважаючи на їхню релігійну приналежність; пластова станиця «Сєвєродонецьк», яка гуртує довкола себе місцеву молодь, дитячий і молодіжний центри тощо. На сьогодні у Сєвєродонецьку ведуть активну пасторальну та соціальну місію о. Юрій Юрчик – адміністратор місцевої релігійної громади, та о. Ігнатій Воловенко – помічник адміністратора.

Повідомив о. Юрій Юрчик


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next