АКТУАЛЬНО

У прокатедральному соборі Святої Софії в Римі провели Свято Миколая

Вівторок, 07 грудня 2021, 11:45
5 грудня, напередодні дня спомину Святого Миколая, єпископа Мир Лікійських, за григоріанським календарем у прокатедральному соборі Святої Софії УГКЦ у Римі відбулися вже традиційні святкування.

Уранці недільного дня українські мігранти помолилися Божественну Літургію, яку очолив о. Марко Семеген, ректор собору. У євангельській проповіді душпастир наголосив: «Було б добре, якби ми під час Різдвяного посту читали пророків, пам’ять яких святкуємо цими днями, готуючись до свята, бо вони пророкували про прихід Христа у світ. У Старому Завіті Господь промовляв до Мойсея через вогненне полум’я, бо тоді Бога ніхто не міг побачити, у Новому Завіті Він вже переступає всю свою святість,  велич і народжується як немовля у вертепі, щоб нас наблизити до Божого Царства». Проповідник додав, що, готуючись до Різдва, нам важливо переосмислити наше ставлення до Бога. «Цими днями ми згадуємо святого Миколая, який робив добрі діла. Пам’ятаймо, що відповідь на поклик Бога теж є нашою добротою», - додав священник.

Наприкінці Богослужіння о. Марко звернувся до українських вірян: «Ми сьогодні прагнемо вас теж привітати з цим святом, яке нас всіх повертає до дитинства, рідного дому, до батьків. Очевидно, мандарини більше не мають для нас такого значення, як колись, однак особливий аромат від них завжди був лише на свято Миколая. Нехай ці спомини про наше дитинство сьогодні знову оживлять наші серця. Нехай ці сентименти й надалі спонукають нас творити добро, бо святий Миколай робив добрі діла. Учімося бути добрими, любити одне одного, бути милосердними».  Ректор собору також оголосив про початок щорічної акції «Різдвяна свічка», яку проводить в усій Церкві БФ «Карітас». «Акція полягає в розповсюдженні різдвяних свічок на різдвяних столах, пожертви з яких спрямовані на лікування українських дітей у Римі. Придбавши цю свічку, ми запалюємо вогник надії в чиємусь серці на оздоровлення і покращення», - сказав він. До слова, оформленням і декоруванням цьогорічної свічки в соборі займалися учні української недільної школи «Свята Софія». Для цього діти обрали ікону «Різдво Христове» Романа Зілінка, дослідника давньоукраїнського мистецтва, іконописця.

Після цього до мігрантів завітав Святий Миколай, який подякував присутнім за те, що навіть далеко від рідного дому вони знаходять час для молитви в храмі. Кожен із молільників отримав пам’ятний подарунок від нього. Після Богослужіння відбувся ярмарок солодощів, який приготували парафіяльні господині, щоб допомогти коштами на лікування онкохворим українським дітям у Римі.

Не менш цікавою була й друга половина святкового дня. Учні української недільної школи «Свята Софія» підготували виставу про приготування до Свята Миколая в українській родині Слободенків для своїх батьків та рідних. За сюжетом вистави, за три дні до свята мама готувала традиційні смаколики, а батько в передсвяткові продавав на ярмарку дерев’яні вироби. Старша донька записувала добрі справи всіх членів сім’ї. Мораль вистави полягала в правильному духовному вихованні дітей і здорових стосунках у сім’ї. На перегляд вистави, яку підготували маленькі парафіяни, завітав і монсеньйор П’єрпауло Феліколло, директор італійської фундації «Мігрантес», зі священниками із Римської дієцезії. Він особисто привітав українських дітей зі святом. «Вас так багато сьогодні. На кого ви чекаєте? Святого Миколая! Він вже зараз завітає до Святої Софії й також до мене», - звернувся він до українських дітей. «Але перш ніж він сюди завітає, я б хотів вас привітати. Вас так багато сьогодні, попри нелегкий період, який переживаємо. Я шлю вам всім свої італійські вітання і попрошу у святого Миколая разом із вами миру для України, миру для Донбасу і миру для кожної частини світу. Гарної вам подорожі на шляху до народження  Немовлятка Ісуса», - побажав він.

Після цього до дітей завітав довгоочікуваний Святий Миколай, який запитував молодших парафіян про добрі діла і їх молитовне життя. Усі діти отримали подарунки від Миколая.

Пресслужба релігійного товариства «Свята Софія»

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next