АКТУАЛЬНО

«У сьогоднішній молитві ми прикликуємо святих українського народу, щоб вони разом з нами вимолювали Божої милості для України», – митрополит Перемишльсько-Варшавський Євген Попович

Середа, 26 січня 2022, 19:25
В архикатедральному соборі Святого Івана Хрестителя в Перемишлі відбувся Молебень до всіх святих українського народу з молитвою про мир в Україні, який відслужив митрополит Перемишльсько-Варшавський УГКЦ владика Євген Попович.

«Наша перемишльська громада і вся українська спільнота у Польщі єднається сьогодні із Вселенською Церквою, відповідаючи на заклик Святішого Отця папи Франциска, у молитві та пості за мир у світі і, особливо, у нашій улюбленій Україні. Ми сьогодні єднаємося з усім світом, який молиться у тих наміреннях Святішого Отця, єднаємося з нашою Церквою у всьому світі, з нашими парафіями та монашими спільнотами, з нашими родинами, які також у цей день моляться за це», – сказав на молебні владика Євген.

Сьогодні, напередодні нових випробувань і повномасштабної війни, важливо не впасти духом, не зневірюватися, не боятися і покладатися на Бога, сказав владика: «Ми віримо, що наша молитва буде вислухана Господом Богом, що Він зглянеться на свій народ, який сьогодні разом з усім світом просить Його милостині та милосердя, просить, щоб Він ласкавим оком глянув на нашу багатостраждальну землю, над якою знову нависло видмо війни. Ті вістки, які до нас доходять кожного дня з усього світу, є страшними, годі їх зрозуміти, але вони правдиві. Часом здається, що ціле пекло встає проти України, щоб наш народ, який так бажає жити в мирі і на власній землі, за власним законом, звичаями і традиціями, щоб цей народ десь розмився, щоб його не було.

Через всі віки історії, яку ми знаємо, знову настає час, коли наш народ мусить пройти свою пробу. І ця проба, перед якою ми поставлені, є для того, щоб ми пройшли її успішно, тобто не падали духом, не зневірювалися і у всьому покладалися на Господа Бога, бо Він сильніший за сильних цього світу».

Молебень у Перемишлі звернений до усіх святих і мучеників українського народу: «У сьогоднішній нашій молитві ми прикликуємо святих українського народу, вшановуємо їх святу пам’ять, щоб вони разом з нами вимолювали Божої милості для нашого народу. У тропарі, який прозвучав, ми співали: «Приснославні князі і святителі, преподобні мученики і незламні сповідники всіх часів християнської України, моліть Христа Бога, щоб Він споглянув ласкавим оком на наш народ…» Сьогодні можемо додати – щоб Господь дав йому ласку миру, спокою, ласку нормального жити. Таким є прагнення і бажання нашого народу, – народу, який хоче бути на своїй землі господарем».

Читайте також: «Якогось особливого страху у нас немає. Ми розуміємо, що все – в руках Божих», – владика Степан Меньок, екзарх Донецький УГКЦ

Слова з Нагірної проповіді Христа, які звучали у казанні, сьогодні ніби звернені саме до українців, підкреслив владика Євген: «У Писанні, яке передувало цьому тропареві, ми просили Всевишнього: «Визволь мене від ворогів моїх, Господи, до Тебе я прибігаю. Так, ми прибігаємо до Господа, бо маємо свідомість, що Він один може визволити нас від тих, які хочуть нас наново зневолити. На цьому молебні ми сьогодні чуємо Боже слово від Матея – Нагірну проповідь Ісуса Христа, якою Він наче інавгурує проповідь Божого Царства на землі. І звучать оті славні слова – блаженні. Маємо враження, що Він сьогодні промовляє ці слова прямо до нас, українців. «Блаженні вбогі духом» – бо ж ми не є багатим народом. «Блаженні тихі» – бо ж ми не вміємо кричати і брехати на весь світ. «Блаженні засмучені» – бо ходимо сьогодні засмучені, думаючи про своє майбуття. «Блаженні голодні» – бо багато голодних сиріт і вдів сьогодні у нашому народі уже з цієї війни, яка ведеться з 2014 року. «Блаженні милосердні і чисті серцем» – бо ми є тими, хто уповає на Боже милосердя і з милосердям простягає руку до наших ворогів. «Блаженні миротворці» – бо ми не бажаємо війни, ми є носіями миру, і цей мир хочемо нести у цілий світ.  «Блаженні переслідувані за правду» – бо нас сьогодні переслідують за те, що ми є українцями, за те, що хочемо тривати як народ. «Блаженні ви, коли вас будуть гонити, зневажати та виговорювати всяке лихо на вас»… Чи це, що чуємо сьогодні в медіях, не є виговорюванням всякого лиха на нас? Чи це не зневаження нашого народу, не спроба загнати його у новітню неволю – ту неволю, з якої наш народ вирвався 30 років тому? Але наприкінці Христос говорить нам: «Радійте і веселіться, бо Я є з вами!» І ми віримо, що Він є з нами, є нашою силою і поміччю, нашим провідником і захисником. Тому цю молитву з цим упованням ми сьогодні до Нього заносимо і віримо, що Він нас захистить від всякого ворога і супостата і дасть мир нашій улюбленій Україні».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next