АКТУАЛЬНО

У США провели Першу конференцію церковного співу УГКЦ

Середа, 10 жовтня 2018, 10:46
5-7 жовтня у Пармі (штат Огайо, США) відбулася Перша щорічна конференція церковного співу УГКЦ («UGCCSingCon») для дяків, співців, регентів хорів, духовенства та всіх тих, хто зацікавлений церковним співом при храмі Покрови Пресвятої Богородиці та кафедральному соборі святого Йосафата. Мета конференції — підвищити якість церковного співу в УГКЦ в англомовному світі.
Зображення 1 / 7 Використовуйте клавіші для перегляду

Упродовж двох днів дяки, регенти хорів, та всі охочі мали нагоду повчитися церковної традиції, а також зустрітися, спілкуватися, створювати мережі, обмінюватися ресурсами, обговорювати різноманітні питання, а головне — молитися разом.

Загалом у заході взяло участь понад сто осіб, віком від 10 до 75 років, які представляли парафії з усіх куточків Канади та США та майже кожну єпархію УГКЦ у Північній Америці. Важливо відзначити, що захід привернув велику увагу серед молоді. Ба більше, мало хто з них був професійним музикантом, співаком чи дяком. Більшість присутніх були звичайними мирянами, серед яких навіть урядовцi та нейрохірурги.

Ключовим результатом конференції стало те, що завдяки такому заходу Патріарша літургійна комісія матиме краще розуміння потреб та викликів, з якими зіштовхуються дяки, регенти хорів та співаки УГКЦ в Північній Америці в реалізації свого покликання.

На форумі було представлено різні точки зору стосовно церковного співу в УГКЦ: єпископа, священиків, дяків та мирян. Після вечірні, вечері та вступної лекції про богослов'я церковного співу учасники продовжили перший вечір репетиціями та дискусією в стилі ток-шоу, під назвою: «Горне сідалище, престол, крилос, на лаві: звідки ти береш участь у відправі?» («High Place, Altar, Krylos, Pew: Tell us, what’s your point of view?»). Окрім літургійних богослужінь та репетицій, наступного дня відбулися чотири воркшопи про: вокально-хорові техніки, залучення дітей до співу у богослужіннях, впровадження і оживлення вечірні на парафіях, а також поради для «успішного» дяківства. Спів під час богослужінь у храмі провадили різні дяки та регенти хорів.

Зустріч організували під патронатом Патріаршої літургійної комісії УГКЦ, яку очолює владика Венедикт, та за сприяння владики Богдана, єпископа єпархії Святого Йосафата в Пармі. До оргкомітету були залучено фахівців літургійного співу з Північної Америки — Ларису Кронін (Оттава), читця Іллю Ґаладзу (Торонто), диякона Даниїла Ґаладзу (Київ), Романа Гурка (Нью-Йорк), піддиякона Кирила Кеннеді (Едмонтон/Вашингтон), ієрея Йосифа Матлака (Північна Кароліна) та Меліту Мудру-Зубач (Каліфорнія).

Організатори вже планують провести наступну зустріч у 2019 році. У процесі підготовки будуть враховані коментарі учасників, пропозиції та питання, які є важливими для розвитку церковного співу УГКЦ у Північній Америці.

Патріарша літургійна комісія

Довідка

Інформацію про подію, тексти, напіви та партитури, а також фотографії та відеоролики з конференції можна буде знайти на сайті конференції (www.ugccmusic.com), а також на Facebook та Twitter за хештeгом #UGCCSingCon2018. Щоб отримувати найновішу інформацію, необхідно надіслати електронний лист на адресу [email protected].


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next