АКТУАЛЬНО

У столиці Казахстану посвячено греко-католицький храм

Неділя, 15 вересня 2013, 20:18
У неділю, 15 вересня 2013 року, в столиці Казахстану Астані відбулося посвячення українського греко-католицького храму Cвятого Йосифа Обручника. Будівельні роботи тривали майже 10 років. Храм, який видно з різних сторін міста, розташований на березі річки майже в центральній частині столиці.

Урочисту Божественну Літургію та Чин посвячення очолив владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ, голова Пасторально-міграційного відділу, що відповідає за душпастирство серед вірних УГКЦ на теренах, де ще немає адміністративних структур Церкви. З ним співслужили: кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації для Східних Церков, архиєпископ Мігель Маурі Буендія, Апостольський нунцій у Казахстані, римо-католицькі єпископи Казахстану, о. Василь Говера, Апостольський делегат для греко-католиків у Казахстані та Середній Азії, архимандрит Сергій Гаєк, Апостольський візитатор для греко-католиків Білорусі, греко-католицькі та римо-католицькі священики. У спільній молитві з місцевими вірними єдналися українські прочани, які прибули з інших міст країни, зокрема Караганди, Павлодара, Жискагана, Шидерти. Були присутні представники влади та дипломатичного корпусу України, США, Грузії. Кардинал Леонардо Сандрі передав подарунок від Папи Франциска – чашу та мощі святого священномученика Йосафата.

Історія сучасної греко-католицької парафії в Астані розпочинається 1999 року, коли сюди почав приїжджати з Караганди о. Василь Говера. Богослужіння для місцевих греко-католиків відбувалися в римо-католицькому храмі. Починаючи від 2002 року греко-католицькі священики розпочали в столиці постійну душпастирську працю. Того ж року, відвідуючи греко-католиків Казахстану, Блаженніший Любомир (Гузар), тодішній Глава УГКЦ, посвятив наріжний камінь під спорудження храму. Через два роки міська влада виділила земельну ділянку і відразу розпочалися будівельні роботи.

Радіо "Ватикан"

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next