АКТУАЛЬНО

У столиці Литви презентували монографію «На перехресті культур: Монастир і храм Пресвятої Трійці у Вільнюсі»

Вівторок, 02 жовтня 2018, 12:15
У п’ятницю, 28 вересня 2018 р., у багатолюдній залі Національного музею «Палац великих князів литовських» відбулася презентація колективної монографії литовською та українською мовами «На перехресті культур: Монастир і храм Пресвятої Трійці у Вільнюсі».

В урочистостях взяли участь її автори, а також представники ректорату обох навчальних закладів (зокрема Мирослав Сеник та Микола Кміть з УКУ), керівники Департаменту охорони культурної спадщини Литви при Міністерстві культури Литовської Республіки, Надзвичайний та Повноважний посол України в Литві Володимир Яценківський, ігумен василіанського монастиря Святого Йосафата у Вільнюсі о. Вінкентій Пелих, ЧСВВ, меценати проекту, представники литовського академічного середовища та української громади в Литві.

Як зауважили спікери презентації – професори Альфредас Бумблаускас та Ігор Скочиляс, Святотроїцька церква і василіанський монастир у Вільнюсі є унікальним дослідницьким майданчиком для міждисциплінарного вивчення поліконфесійної та багатокультурної історії Великого князівства Литовського, зокрема її руського (українсько-білоруського) сегмента.

Водночас святиня унікальна і своїм сьогоденням: у 1991 р. Греко-Католицька Церква отримала в Литві легальний статус, а в 1992–1994 рр. литовський уряд повернув місцевій громаді греко-католиків комплекс забудов – храм Пресвятої Трійці та василіанську обитель, котрі стали осердям культурного й релігійного життя української діаспори в Литві (богослужіння в церкві відправляються українською мовою). Завдяки литовцям українці тепер знову відкривають для себе духовний центр Берестейської церковної унії – Вільнюський монастир.

Під час презентації одні з авторів монографії – професор Вадим Ададуров і доктор Оксана Вінниченко, висловили думку, що  опублікована книжка допоможе хоча б частково усунути культурно й історично обумовлені стереотипи в інтерпретації «свого», «чужого» та «спільного» минулого литовського й українського народів: « Сподіваємося, що це унікальне і для Литви, і для України видання не тільки матиме велике значення для богословів і гуманітаріїв наших країн, а й сприятиме зміцненню інтелектуальних і духовних взаємозвʼязків між литовцями та українцями».

Презентована у Вільнюсі колективна монографія є результатом спільного трирічного дослідницького проекту історичного факультету Вільнюського університету та Гуманітарного факультету Українського католицького університету «Православні та унійні спільноти у Великому князівстві Литовському: історія, культура, пам’ять», що фінансувався коштом Наукової ради Литви та Міністерства освіти і науки України, а також публічного проекту «Соборна Україна та Київська традиція» за підтримки українських меценатів.

 

Девʼятнадцять литовських та українських учених (археологи, архітектори, богослови, історики, культурологи, мистецтвознавці) в міждисциплінарному ключі представили різноманітні аспекти історії Свято-Троїцького монастиря і храму у Вільнюсі, розглядаючи їх на більш широкому цивілізаційному тлі східної (греко-візантійської) та західної (латинської) християнських традицій. У рамках проекту було опрацьовано й уведено до наукового обігу нові писемні джерела й артефакти матеріальної культури, критично осмислено домінуючі в обох країнах наукові концепти й парадигми, обговорено й акцептовано концептуальні методи колективної праці.

 Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ucu.edu.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next