АКТУАЛЬНО

У Страдчі, на Львівщині, відбулася ексгумація блаженного УГКЦ Володимира Прийми

Понеділок, 21 листопада 2011, 14:52
«Ексгумація блаженного Володимира Прийми дасть можливість поєднати в одному сакральному просторі Богослужіння і особу цього блаженного. Перенесення останків блаженного Володимира до храму і вшанування його на церковних престолах сприятиме пожвавленню релігійного життя, усвідомленню мирянського служіння в Церкві», - сказав о. Роман Тереховський, постулятор Місії «Постуляційний центр беатифікації й канонізації святих УГКЦ».
«Ексгумація блаженного Володимира Прийми дасть можливість поєднати в одному сакральному просторі Богослужіння і особу цього блаженного. Перенесення останків блаженного Володимира до храму і вшанування його на церковних престолах сприятиме пожвавленню релігійного життя, усвідомленню мирянського служіння в Церкві», - сказав о. Роман Тереховський, постулятор  Місії «Постуляційний центр беатифікації й канонізації святих УГКЦ». Ексгумація останків блаженного Володимира Прийми до храму Успіння Пресвятої Богородиці, що у с. Страдч, Львівщина, відбулася 18 листопада 2011 року. Володимир Прийма служив дяком у страдецькій церкві. У 1941 році його та місцевого пароха Миколу Конрада закатували енкаведисти: того дня священик повертався додому після сповіді хворої жінки, а дяк його супроводжував. Святіший Отець Іван Павло ІІ під час свого візиту в Україну проголосив о. Миколу Конрада і дяка Володимира Прийму блаженними мучениками Христової Церкви. «Ці два блаженні померли за два святі таїнства – Сповідь і Євхаристію, і навіть більше, Володимир шануючи отця, помер за таїнство Священства», - сказав о. Іван Колтун, адміністратор парафії Успіння Пресвятої Богородиці, що в с. Страдч.  

Департамент інформації УГКЦ

  Довідка: Володи́мир При́йма, блаженний Української Греко-Католицької Церкви (17 липня 1906 — †26 червня 1941) Володимир Прийма народився 17 липня 1906 року в с. Страдч Яворівського району Львівської області. Батько, Іван Прийма, був дяком і секретарем при церкві, мати — Ганна Прийма. Охрещений в с. Страдч у 1906 році. Володимир Прийма закінчив дяківську бурсу при Митрополитові Адреєві (Шептицькому). Був дяком і регентом у церкві с. Страдч. Одружився 10 листопада 1931 року з Марією Стойко. Володимир Прийма брав активну участь у житті парафії. Загалом, родина Прийми була взірцем у селі: батько був дяком, його брати Мирон і Максим – священиками. Зі слів ще живих парафіян, Володимира Прийму поважали, любили та цінували односельці як гідну, чесну та справедливу людину. Свідки зазначають, що в четвер 26 червня 1941 року дяк Володимир Прийма і отець-доктор Микола Конрад пішли сповідати хвору жінку. Коли вони поверталися додому, їх наздогнали енкавеесівці. Лаючись, вони повели священика й дяка до лісу Бірок й там обох по-звірячому замордували. Тіло дяка Володимира Прийми було покалічене, побите, він мав поламані ребра. Дяк Володимир Прийма засвідчив свою віру в Бога мученицькою смертю. Обряд беатифікації відбувся 27 червня 2001 р. у м. Львові під час Святої Літургії у візантійському обряді за участю Івана Павла ІІ.
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next