АКТУАЛЬНО

У Стрийській єпархії відкрили Центр активного розвитку громади

Вівторок, 29 жовтня 2019, 13:37
На Жидачівщині у с. Вибранівка священник з місцевими волонтерами 27 жовтня відкрили Центр активного розвитку громади святого Йосифа Обручника.

Від зародження ідеї до втілення минуло 2 роки. Все розпочалося з участі о. Анатолія Камада та активних місцевих волонтерів у навчальній програмі “Школа відповідального служіння”. Непростий шлях, але продуктивний та об’єднуючий для громади.

“Період від ідеї до її реалізації вартував нам надзвичайних зусиль, але результат того вартий. Тепер наша християнська громада має у своєму розпорядженні просторе та гарне приміщення, з усім необхідним для навчання та дозвілля”, - розповідає  о. Анатолій.

Заснування Центру було необхідним для вирішення кількох базових потреб громади, а саме відсутність сучасного місця для проведення дозвілля молоді, дитячої зони для дошкільнят та їхніх батьків, неформальної освіти односельчан. Окрім того, центр стане місцем зустрічі для духовної віднови та осередком для залучення до життя громади соціально-вразливих категорій населення.

Мабуть, найбільше очікували відкриття Центру діти та молодь, які чи не з першого дня з усім допомагали. Втілити творчі задуми громади на стінах зголосився львівський художник Борис Яворський.      

У відкритті взяла участь місцева громада, а також запрошені священники зі Стрийської єпархії: о. Микола Коваль, о. Павло Швед та о. Анатолій Доманський, які спільно з о. Анатолієм освятили Центр. Разом пригадали з чого все починалася, в якому стані було приміщення і як отримало нове життя завдяки наполегливим зусиллям. 

Вітала громаду керівниця програми “Школа відповідального служіння”, Наталя Шалата: “Ми не обираємо умови, обставини та середовище в якому народилися, але, лише ми обираємо як діяти та жити саме в цих умовах та обставинах. Саме ми змінюємо, перетворюємо та творимо середовище в якому живемо”.

Активним парафіянам вручили подяки. Місцеві волонтерки Таня Кусяк і Мар’яна Дидина провели для дітей майстер-клас з виготовлення іграшки. Наостанок, гостей відкриття, почастували домашніми смаколиками.   

Пригадуємо, що вибранівці є випускниками першого набору навчальної програми "Школа відповідального служіння" 2017-2018 рр., що реалізовується Львівська освітня фундація за підтримки фонду Kerk in Actie (Церква в дії), Нідерланди.

Довідка:

Школа відповідального служіння - це унікальна річна модульна програма ефективного розвитку громади. У процесі навчання учасники працюють над власним проєктом та розробляють методи локального фандрейзингу у супроводі  менторів. По завершенні програми беруть участь у конкурсі грантів та мають можливість отримати фінансування для реалізації своїх проєктів, що дозволить послідовно та стабільно розвивати громаду. Цьогорічна Школа має на меті залучити та активізувати молодь у громадах. Водночас дати інструменти співпраці молодшого та дорослого поколінь.

Марія Баглай,
комунікаційний менеджер Відділу розвитку громад 
БО "Львівська освітня фундація"

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next