АКТУАЛЬНО

У Стрию відбувся семінар для освітян на тему «Бути мирянином у ХХІ столітті»

Субота, 02 квітня 2011, 13:39
31 квітня 2011 року з благословення Преосвященного Владики Тараса (Сеньківа) у конференц-залі Стрийського аграрного коледжу відбувся семінар на тему «Бути мирянином у ХХІ столітті». Організаторами семінару у формі круглого столу стала Митрополича комісія у справах мирян УГКЦ та Комісія у справах сім’ї і мирян Стрийської єпархії УГКЦ.
31 квітня 2011 року з благословення Преосвященного Владики Тараса (Сеньківа) у конференц-залі Стрийського аграрного коледжу відбувся семінар на тему «Бути мирянином у ХХІ столітті». Організаторами семінару у формі круглого столу стала Митрополича комісія у справах мирян УГКЦ та Комісія у справах сім’ї і мирян Стрийської єпархії УГКЦ. Семінар проводився для освітян м. Стрия та Стрийського району. Метою заходу було донести до представників сфери освіти важливість переосмислення багатьох основоположних правд Христового Євангелія для того, щоб стати Його свідками у повсякденному житті, усвідомити та прийняти своє покликання вчителя та мирянина. Розпочалася зустріч зі спільної молитви. Після того о. Олег Кобель, голова Комісії у справах сім’ї та мирян Стрийської єпархії привітав всіх учасників зібрання та надав слово гостям: голові Митрополичої комісії у справах мирян УГКЦ Юрію Підлісному та працівнику Комісії Андрію Костюку. У своєму слові Юрій Підлісний розповів про високе покликання вчителя «бути добрим», взявши за взірець євангельську розповідь розмови Ісуса з багатим юнаком. Окрім цього, поділився особистим викладацьким досвідом, представив моральний та духовний стан сучасного українського суспільства й місце вчителя у формуванні здорових поглядів та цінностей учнів на основі дотримання Божих Заповідей. З іншого боку до розгляду проблематики підійшов Андрій Костюк, звернувши увагу на покликання, яке відрізняє вчителя від працівників інших професій. Цікавою була теза про термін «сродного труду», що вживав Іван Франко у своїх працях стосовно професії як до покликання душі. І знову було наголошено на особі вчителя, який через особистий приклад не лише дає потрібні знання, а й відіграє визначальну роль у виховному процесі. Відтак розпочалося живе спілкування, під час якого учасники зустрічі могли висловлювати власні міркування та пропозиції. Прозвучали думки про важливість особистого свідчення віри вчителем не лише у храмі чи в родині, а й на робочому місці. Не один раз порушувалося питання молитви перед уроками, вживання християнського привіту в школі, духовності вчителя тощо. Кожен, хто висловлювався, а це були директори шкіл, викладачі профтехучилищ, вчителі християнської етики, священики, намагався кількома словами представити свою позицію щодо озвучених проблем та викликів, показуючи особистий досвід не лише навчання, а передусім виховання дітей та молоді. Одностайною була думка про важливість докладати зусилля до того, щоб наше суспільство формувалося на християнських принципах, що завжди були притаманні українському народу. Серед конкретних пропозицій, підтриманих всіма учасниками семінару, були:

1. Зробити подібні зустрічі регулярними, що має зумовити створення у недалекому майбутньому товариства вчителів-католиків.

2. Виступити з пропозицією у середовищі освітян, щоб під час Страсного тижня всі перші уроки у школах та училищах розпочинати з молитви.

3. Комісії у справах сім’ї та мирян Стрийської єпархії провести подібну зустріч між 15 та 20 травня 2011 року, підготувавши нову тему для обговорення.

Закінчився семінар подякою всім присутнім за плідну працю та молитвою за Україну. Особливу подяку організатори складають Василю Дмитришину, директору Стрийського аграрного коледжу, за сприяння у наданні приміщення для проведення семінару.  

о. Олег Кобель
голова  Комісії у справах сім’ї і мирян
Стрийської єпархії

stryi.ugcc.org.ua/news/1-latest-news/500--l-r.html

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next