АКТУАЛЬНО

У Стрию відзначили День покровителя Стрийської єпархії – святого апостола Якова

Середа, 06 листопада 2019, 11:54
5 листопада 2019 року в місті Стрию відбулися урочистості з нагоди вшанування святого апостола Якова, брата Господнього – покровителя Стрийської єпархії.

Архиєрейську Божественну Літургію в наміренні вірних єпархії в катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці очолив єпарх Стрийський Тарас Сеньків. Із ним співслужили єпископ-помічник Богдан Манишин та численні священнослужителі, які прибули на святкування Дня єпархії з шістнадцяти деканатів. Божественну Літургію співом супроводжували семінаристи Львівської духовної семінарії Святого Духа.

У своїй проповіді владика Тарас розважав над духовним змістом послання святого апостола Якова: «Апостол не просто дає нам «настанови», він також нагадує нам про щось дуже важливе: про те, що Бог нас щедро і великодушно обдаровує своєю благодаттю. Він не є цинічним бухгалтером, який рахує наші гріхи і недоліки, а ми не є рабами списку правил, яких ми мусимо дотримуватися власними силами. Бог ніколи не втомиться давати нам свою благодать, і є радий, коли дає її нам якомога більше. Часто коли говоримо про лист апостола Якова, згадуємо вислів «віра без діл є мертва». Але в ньому є ще багато інших важливих думок».

«Перша думка, яку лист скеровує до нас, – це зрозуміти зміст і мету терпіння. Ті, хто страждають за «ім’я Сина Чоловічого», єднаються з Тим, чий хрест викупив нас і освятив усі людські страждання. Тому страждання є частиною Божого плану: вони випробовують та зміцнюють нашу віру», – зазначив єпископ.

Другою важливою думкою у посланні святого апостола Якова, за словами владики Тараса, є витривалість у випробуваннях: «Витривалістю шліфується мудрість та сила віри». «Тож, просімо в Бога для себе такої мудрості та віри, в силі якої будемо схожими на хлібороба, який сіє. Сіяти – означає зробити щось для тих, хто прийде після нас, робити щось на майбутнє та задля майбутнього», – закликав присутніх владика Тарас, завершуючи проповідь.

Після богослужіння владика Тарас вручив Декрети про призначення віцепротопресвітерами шістнадцятьом священникам єпархії, а також привітав присутніх і всю єпархіальну спільноту, висловивши слова вдячності за віддане служіння Богові та Церкві та побажав відваги віри у поширенні Христового Євангелія. А насамкінець, єпископи та всі присутні спільно заспівали духовний гімн «Боже великий, єдиний» за мир в Україні. Також цього дня єпископ вручив подячні грамоти священникам, які цього року святкують ювілеї уродин та ієрейських свячень.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://stryiugcc.org.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next