АКТУАЛЬНО

У Стрілках на Старосамбірщині відзначили 200-ліття з дня народження о. Михайла Вербицького - автора Національного гімну

Вівторок, 27 січня 2015, 12:06
25 січня у смт. Стрілки на Старосамбірщині відзначили 200-ліття з дня народження о. Михайла Вербицького - автора композиції українського Національного гімну "Ще не вмерла Україна". У цьому селищі о. Михайло душпастирював упродовж 1853-1856 років.

З нагоди ювілейної дати в місцевому храмі Святого Євстахія відбулася Архиєрейська Літургія, яку відслужив владика Ярослав, Єпарх Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні з о. Михайлом Николиним, деканом Старосамбірським, о. Володимира Паращинцем, адміністратором парафії, та священиками Старосамбірського деканату.

Під час проповіді владика Ярослав пояснив недільне євангельське читання, в якому розповідалося про ув’язнення св. Івана Хрестителя. "Правду можна ув’язнити, але її неможливо перемогти", - наголосив проповідник. Коли всі людські засоби вичерпуються, коли нас огортає темрява і приступає тінь смерті, тоді сам Бог підхоплює ініціативу, і там, де все вже здавалося б втраченим і завмерлим, Господь починає діяти своєю силою і довершує те, що ми розпочали.

Єпископ порівняв євангельські події із сучасною історичною ситуацією. "Ми, що донедавна жили в темряві безбожництва, в країні, над якою вже нависла була тінь духовної смерті, стали свідками того, як з новою силою засіяла ясна зоря Божої правди", - сказав владика Ярослав. Бог іще раз явив людям істину про те, що будь-які вавилонські вежі, оперті на богозневажну й людинозневажну гординю, не встоять. Там, де людські сили були безпорадні, сам Бог увійшов в історію, продовжив і доповнив те, що розпочали українські Предтечі чи Кобзарі.

За словами владики Ярослава, 200-річчя з дня народження о. Михайла Вербицького, автора національного Гімну, є символом теперішнього національного відродження: "Сьогодні з руїн піднімається країна, кристалізується її нація, повстає держава". Єпископ зазначив, що о. Михайло Вербицький - композитор, хоровий диригент та громадський діяч - душпастирював у с. Стрілки в 1853-1856-х рр.

Проповідник відзначив, що о. Михайло Вербицький є представником тієї плеяди українських композиторів, які заклали підвалини нової композиторської школи в Західній Україні. Говорячи про творчий внесок о. Вербицького, Іван Франко назвав його "особливим талантом" серед галицьких композиторів. Його літургійна творчість, театральна музика, світські хори та солоспіви, інструментальна музика стали важливою часткою церковних богослужінь, театральних вистав, концертного життя та домашнього музикування.

Після завершення Богослужіння владика Ярослав подякував о. Володимиру Паращинцю, представникам влади, а також усім, хто доклав старань до організації ювілейних святкувань. Опісля відбулося освячення пам’ятної дошки, спорудженої на честь о. Михайла Вербицького. Відтак була тематична фотовиставка, під час якої було представлено історичні світлини, що відображають життя, служіння та творчість о. Михайла Вербицького.

фоторепортаж

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next