АКТУАЛЬНО

«У стіп святого Пантелеймона в давньому Галичі»: стартує реколекційно-літургійний праксис

Середа, 12 серпня 2020, 14:30
Захід відбудеться 13–14 серпня у селі Шевченкове, що неподалік Галича, на Івано-Франківщині. Подію організовує літургійний центр «Передання» у співпраці з місцевою парафіяльною спільнотою. За словами організаторів, захід має реколекційно-літургійний вимір.

«Наша мета – об’єднувати людей навколо витоків нашої церковної культури, слова, автентичних духовних традицій, творити життєдайні майданчики для навчання і спілкування, – розповідає викладач УКУ, керівник літургійного центру "Передання" єром. Лука Михайлович. – Християнська церковна культура містить у собі потужний імпульс, який об’єднує людей завдяки музиці й живому літургійному досвіду. Захід проводимо теж й для духовного оновлення учасників, а природа, молитва, нові знайомства й спілкування, сподіваємось, сприятимуть цьому».

Літургійний центр «Передання» протягом останніх чотирьох років організував  десятки подібних заходів. Організатори зізнаються, що такі зустрічі проводять поза межами великих міст, щоб учасники поєднали відпочинок та інтелектуально-духовне збагачення поза звичним ритмом великих міст. Цьогоріч локацію для заходу обрали с. Шевченкове, що поблизу Галича. Сам вишкіл проведуть на території храму Святого Пантелеймона. За словами єром. Луки Михайловича, святиня вражає своєю величчю, звідси й назва праксису «У стіп святого Пантелеймона в давньому Галичі»:

«Це місце вибрано не випадково, оскільки храм Пантелеймона у цій місцевості є живим втіленням досвіду віри, передання духовної і мистецької довершеності. Такі місця самі собою надихають, зосереджують, навчають. Водночас це теж неймовірно приваблива місцевість із чудовими краєвидами Дністра. Споглядаючи з кручі святого Пантелеймона у Шевченковому, переконуєшся, що це місце недарма обрали наші предки столицем своєї держави».

Програма зустрічі передбачає науково-практичні лекції, реколекційні бесіди, майстер-класи, праці у групах, нічні чування, дискусійний майданчик, можливість спілкування з духівниками тощо. Учасники зможуть опанувати і вдосконалювати традиційний церковний спів, збагатити свій літургійно-музичний репертуар й одержати імпульс для духовного зростання. Також гості візьмуть участь у молитовно-екскурсійній мандрівці храмами Крилосу, Галича і Рогатина.

Ще одна особливість заходу – богослужіння з літургійно-богословськими коментарями. Як пояснюють організатори, під час служби робитимуться паузи, щоб детальніше торкнутися теми окремих частин Літургії. У часі зустрічі учасників теж очікує цікавий сюрприз.

Такий  праксис може зацікавити регентів, що практикують, членів церковних хорів, співочих груп і формацій, крилосних хорів, людей, які професійно займаються музикою, й духовенство. До події також можуть долучитись усі охочі, зацікавлені  літургійним життям парафії й Церкви.

«Наші заходи часто відвідують люди, які зустрічаються зі світом церковної музики, і згодом це допомагає їм відкривати для себе досвід віри. Це дуже тішить. Сподіваюсь, що так і цього разу, – ділиться о. Лука. – Наш захід відвідають учасники зі Львова, Галича, Івано-Франківська, Луцька, Тернополя, Надвірної та інших куточків України. Ми з радістю хочемо послужити нашим друзям, творити для них позитивне середовище та плекати стосунки».

Серед спікерів заходу – єром. Лука Михайлович, керівник проєкту; Едуард Бердник, літургіст, відповідальний за літургійне служіння; Андрій Шкраб’юк, протопсалт, перекладач літургійних текстів; Люба Терлецька, директор Дяківсько-регентського інституту Івано-Франківської академії Івана Золотоустого.

Для участі необхідно попередньо зв’язатись із координаторами. Захід має прочанський формат, тому гості житимуть у наметах поряд із храмом. Харчування входить у загальну вартість. Організатори забезпечать доїзд учасників до місця проведення в Галичі зі Львова. З інших місць учасники здійснюватимуть добирання самостійно.

Контактні телефони організаторів: єром. Лука Михайлович  +380985281785;

Мар’яна Ничик  +380676748169.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://velychlviv.com

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next