АКТУАЛЬНО

У Свято-Онуфріївському василіанському монастирі вшанували столітній ювілей «тихого мученика» о. Северіяна Семена Гнатюка, ЧСВВ

Четвер, 19 березня 2020, 13:35
14 березня 2020 року Літургією у храмі Свято-Онуфріївського василіанського монастиря м. Добромиль душпастирі і громада вірних вшанували пам’ять ісповідника віри і «тихого мученика» о. Северіяна Семена Гнатюка, ЧСВВ.

Після Божественної Літургії презентацією світлин і розповіддю про життя о. Гнатюка було відзначено сто років з дня його народження (*28 грудня 1918) і двадцять п’ять років з дня упокоєння (†23 березня 1994). Упродовж підпілля УГКЦ о. Северіян Гнатюк проживав у п. Ольги Волошин у с. П’ятниця. В її домі служив Літургії, сповідав, хрестив дітей, готував до першої Сповіді і Причастя, вінчав. Своїм жертовним служінням священник заслужив собі повагу і вдячні спомини у людей. Помолитися за нього прийшли ті, хто добре його пам’ятав, і ті, кому рідні передали про нього добрі спомини. Після Служби Божої о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ, голова Місії «Постуляційний центр беатифікації УГКЦ» розповів про життя о. Северіяна у Василіанському чині – на основі споминів о. Ігнатія Янтуха, ЧСВВ, товариша студій о. Северіяна у Кристинополі. Отець заохотив присутніх збирати спогади про о. Гнатюка, що в майбутньому могло би послужити навіть для відкриття беатифікаційного процесу проголошення о. Северіяна ісповідником віри Католицької Церкви.

Біографічна довідка

Отець Северіян Семен Гнатюк, ЧСВВ, народився 28 грудня 1918 року у селі Савчин Сокальського повіту на Львівщині у багатодітній побожній родині. На новіціат отців василіан у Крехові вступив 29 серпня 1935 року. Вчився в Добромилському монастирі на схоластикаті (гімназійні студії), потім вивчав філософію в Кристинополі, а під час Другої світової війни – богословські науки. 27 грудня 1942 року в Перемишлі єпископ-помічник Перемишльської єпархії Григорій Лакота висвятив його на священика. З 1944 року виконував священиче служіння у Добромильському монастирі.

Коли комуністична влада ліквідувала монастир, отець Северіан не був заарештований, але протягом всього життя зазнавав систематичних переслідувань. За свідченням очевидців, він майже щодня підпільно, при зашторених вікнах і зачинених дверях, відправляв Службу Божу. Хоч доносів не бракувало, жодного разу облавники не змогли його спіймати під час виконування душпастирських обов’язків. Він хрестив дітей, давав шлюби. До нього привозили дітей для першої Сповіді й урочистого Святого Причастя, приходили на науку хлопці, багато з яких пізніше стали священниками.

Незважаючи на те, що недуга прикувала о. Северіяна до інвалідного візка, він продовжував жертовно виконувати свої священничі обов’язки. Терпеливо переносячи свої немочі, без зойку та нарікань відійшов до Господа 23 березня 1994 року.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://missiopc.blogspot.com


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next