АКТУАЛЬНО

У тернопільському БФ «Карітас» опікуються людьми похилого віку

Понеділок, 07 жовтня 2013, 14:35
З метою привернення уваги громадськості до потреб людей похилого віку в тернопільському БФ «Карітас» працівники проекту «Домашня опіка» влаштували нещодавно спеціальний обід. На заході були присутні як підопічні проекту, так і «позапроектні» потребуючі. Про це повідомила Надія Чорна.

Дійство розпочалося з молитви та благословення і продовжилося щирим та активним спілкуванням.

Звісно, не всі старенькі підопічні мали можливість побувати на святі, адже багато з них прикуті до ліжок. Але соціальні працівники та волонтери акції подбали про те, щоб усі учасники проекту отримали подарунки – продуктові набори.

Додамо, що проект «Домашня опіка» в Тернополі функціонує з грудня 1999 року. Наразі під постійною опікою є близько 80 потребуючих людей. Метою проекту є покращення якості життя самотніх осіб похилого віку, немічних, невиліковно хворих і тих, які внаслідок прогресування хвороби чи отриманої травми потребують постійної чи тимчасової сторонньої допомоги.  Працівники «Домашньої опіки» забезпечують потребуючим широкий спектр послуг: догляд за тілом хворих і немічних, медичні послуги, ведення домашнього господарства, вирішення юридичних питань, організація дозвілля, консультації підопічних та їхніх родичів тощо.

У центрі уваги «Домашньої опіки» не окремі проблеми людини, а ціла її особистість і середовище, що її оточує. Працівники Карітасу України намагаються надати максимально якісну комплексну допомогу, беручи до уваги не лише фізичні, а й духовно-психологічні проблеми людини. Задіяні в проекті працівники забезпечують супровід підопічних до кінця їхнього життєвого шляху, допомагають уникнути інституалізації в старечі будинки-інтернати.

Проте наприкінці цього року фінансування діяльності БФ «Карітас України» у сфері домашньої опіки за людьми похилого віку буде припинено. Зокрема, тернопільський БФ перебуває в процесі пошуку джерел фінансування для дальшого здійснення такої роботи. Адміністрація БФ каже, що для невеличких заходів – як і цей обід у рамках Міжнародного дня людей похилого віку – можливо знайти фінансування серед місцевих донорів, але заручитися підтримкою для комплексної проектної діяльності їм не вдається. Причиною цього є і відсутність державних механізмів фінансування організацій, що, по суті, здійснюють функції держави у сфері соціальної політики, і відсутність практики корпоративної  соціальної відповідальності.

«Що можливо з нашої сторони – ми робимо. До прикладу, активно залучаємо ЗМІ до висвітлення нашої роботи і тим самим змінити ставлення пересічних тернополян  до участі в благодійності, до культури ділитися і підтримувати слабших», – зазначає Наталя Масник, координатора «Домашньої опіки» в Тернополі.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next