АКТУАЛЬНО

У Тернополі проходить виставка художніх робіт блаженної пам’яті владики Михайла Сабриги

Середа, 24 лютого 2021, 10:28
21 лютого в Артгалереї Тернопільської обласної організації Національної спілки художників України, що на вул. Сагайдачного, 13, відкрито виставку художніх робіт блаженної пам’яті владики Михайла Сабриги.

Експозиція знайомить громадськість із маловідомою сторінкою життя владики Михайла Сабриги, його захоплення малярством. Збереглася частина малюнків початку 60-х років минулого століття. Саме вони представлені в експозиції. Фахівці відзначають, що вмалюнках на вже пожовклому від часу папері - професійні роботи. Як з’ясувалося, він отримав їх від свого ще одного знаменитого односельця - художника і кінорежисера студії імені Олександра Довженка Григорія Кохана. За його рекомендацією, намагався вступити у мистецький виш, однак «провалив» творчу роботу - не вдалося зліпити голову одного з давніх філософів. Очевидно, що в цьому було Боже Провидіння... Маючи від природи щиру душу і поетичну натуру, щедро наділений талантом художника, владика Михайло Сабрига все своє життя поклав на вівтар служіння Богу.

Благословив захід і звернувся до присутніх зі словом владика Теодор Мартинюк, єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський. Владика Теодор розповів присутнім про світлу постать владики Михайла Сабриги: «Нині маємо особливу нагоду згадати надзвичайно унікальну людину. 1963 року, коли лютував безбожний атеїзм, юнак на ім’я Михайло свідомо вибрав дорогу служіння Богові та народові. Власне на цій звивистій дорозі служіння, нуртувала іскра художнього таланту, оповита великою таємницею. І ми маємо Бути вдячними Творцеві, що подарував нам напрочуд талановиту та щиру людину”.

Далі своїми спогадами поділився синкел у справах мирян Тернопільсько-Зборівської архиєпархії отець-митрат Андрій-Іван Говера.

Присутні на заході митці - Ігор Дорош, директор Артгалереї, Боган Ткачик народний художник України говорили про неординарність творчості духовного провідника Тернопілля. Олександр Смик - депутат Тернопільської міської ради виступив з ініціативою про випуск альбому з художніми творами владики Михайла.

Виставка триватиме до 3 березня.

Повідомила Надія Шподарунок


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next