АКТУАЛЬНО

У Тернополі відбулася урочиста академія з нагоди 30-ліття виходу УГКЦ з підпілля

Понеділок, 25 листопада 2019, 09:50
24 листопада в палаці культури "Березіль" м. Тернополя відбулася урочиста академія з нагоди 30-ліття виходу УГКЦ з підпілля.

З благословення та у присутності живого свідка переслідуваної УГКЦ архиєпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського Василя Семенюка розпочався захід, на який прибуло духовенство, сотні вірних, мистецьких колективів, щоб вшанувати пам’ять ісповідників віри та спільно подякувати Богу за дар свободи, отриманий 1989 року, і відродження нашої Церкви.

«Переслідування УГКЦ в радянському союзі є однією із чорних сторінок історії українського народу у ХХ ст., - зазначив у вступному слові архиєпископ Василь Семенюк, - поруч з такими, як Голодомор 1932-1933 р.р., дві світові війни, етнічні чистки та інші злочини сталінського режиму, що забрали життя мільйонів українців. УГКЦ століттями була солідарна зі своїм українським народом та його стражданнями. Церква зберігала душу нашого народу, позбавленого власної державності та політичного представництва. Така Церква не могла подобатися режиму, який поставив собі за мету знищити ідентичність українця, розчинивши її в ідентичності радянської людини, та позбавити його історичної та національної пам’яті. Тому цей режим постави нашу Церкву поза межі закону. Радянська влада заарештувала всіх єпископів, які одностайно відмовилися стати на запропонований їм шлях зради».

Митрополит Василь ділився спогадами свого священничого служіння у підпіллі, розповів про особливості молитовного життя. Також на урочистій академії спогадами ділився єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Теодор Мартинюк, о. Андрій Іван Говера, о. Іван Колодій, пані Мирослава Гриценко. У перерві між доповідями виступали хорові та мистецькі колективи Тернополя. Вкінці відбулося вручення подячних грамот науковцям та дослідникам, які зробили свій внесок у вивчення та популяризацію історичної спадщини УГКЦ, і колективам, які долучилися до проведення урочистої академії.

До слова, перед початком академії відбулася презентація книжки «Будівничий віри» про життя, жертовний духовний шлях архиєпископа і митрополита Василя Семенюка. Книжка вийшла у формі нарису-фотоальбому за ініціативи о. д-ра Андрія Івана Говери, за редакцією Надії Шподарунок та Богдана Новосядлого.

Більш детально

www.tze.org.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next