АКТУАЛЬНО

У Тернополі відбулася презентація книжки «Шлях у безсмертя. До 30-річчя відходу у вічність Патріарха Йосифа Сліпого (1892-1984)»

Неділя, 21 вересня 2014, 15:45
19 вересня 2014 року в приміщенні Фундації «Справа Патріярха Йосифа», що в Тернополі, відбулася презентація нової книжки «Шлях у безсмертя. До 30-річчя відходу у вічність Блаженнішого Патріярха Йосифа Сліпого (1892-1984)», котра нещодавно вийшла друком у львівському видавництві «Артос».

Цю книжку підготували на вшанування 30-х роковин смерті свого засновника Релігійне товариство українців католиків «Свята Софія» у Римі та в США. Упорядниками є екзекутивний директор ТСС А д-р Ірина Іванкович та президент ТСС в Римі о. ліц. Марко Ярослав Семеген. У збірці представлено пов’язані з похороном Патріарха матеріали, зібрані з різних друкованих джерел української діаспори: тексти промов, телеграми, репортажі та інтерв’ю. Добірка доповнена поетичними акцентами митців слова діаспори і переплетена спогадами відданого співпрацівника Патріарха, голови американського товариства «Свята Софія» академіка Леоніда Рудницького. У книжці вміщено світлини з архівів Центру студій спадщини Патріарха Йосифа при ТСС А.

«Коли Церква мовчала, він говорив, і його постать ідентифікували з українським народом, – розповідав під час презентації отець доктор Віталій Козак, синкел Тернопільсько-Зборівської архиєпархії. – Ця книга дає нам матеріали, дотичні до Патріарха Йосифа, і продовжує низку праць, спрямованих на популяризацію його особи. Це не остання книга товариства “Свята Софія”, робота триває».

Матеріали, які спонукали створити це видання, знайшов президент товариства «Свята Софія» в Римі отець Марко Ярослав Семеген. Під час презентації він наголосив, що Патріарх Йосиф, з огляду на приклад його життя і незламність, є тим, про кого варто роздумувати і кого варто мати за зразок. Підкреслив, що невідомо, як би поточилася історія нашої Церкви, якби Патріарх залишився в Україні. Але навіть далеко поза кордонами він бачив Україну, її свободу і збирав «у розсіянні сущих», щоб згодом відродилася рідна Церква в ріднім краю.

«Ця книжка послужить новим штрихом до портрету однієї з найбільших постатей української історіографії – Блаженнішого Йосифа Сліпого», – зазначалося у представленій під час заходу презентації, підготованій екзекутивним директором товариства «Свята Софія» США д-р Іриною Іванкович.

На завершення презентації о. Марко Ярослав Семеген передав о. Віталію Козаку історичні пам’ятні медалі, які були виготовлені під час посвячення собору Софії Премудрості Божої 42 роки тому. На медалі зображена постать Патріарха Йосифа Сліпого, з другого боку – фрагмент освячення собору.

«Сьогодні ми ці медалі даруємо, щоб створити своєрідний зв'язок поміж Софіями», – зазначив о. Марко. Таку медаль отримало в подарунок товариство «Свята Софія» США, такі медалі є в Музейному комплексі «Рідна хата Патріярха Йосифа» у Заздрості, а сьогодні передано до храму Софії Премудрости Божої в Тернополі – це капеланський храм для студентства. У майбутньому планується такі медалі передавати в місця і людям, пов’язаним із життям, діяльністю, з іменем Патріарха, тим, хто активно долучається до популяризації його духовної спадщини.

Прес-служба представництва в Україні
Релігійного товариства «Свята Софія» у США

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next