АКТУАЛЬНО

“У токсичному світі людину врятує ціннісне перезавантаження”: в УКУ відбувся ХІ Екуменічний соціальний тиждень

Середа, 10 жовтня 2018, 13:53
Дискусії, презентації, семінари, виставки від науковців та духівників присвячені молоді та її ангажуванні до віри та покликання – усі ці заходи пройшли в рамках XI Екуменічного соціального тижня, що тривав в УКУ з 3 по 6 жовтня. В один із днів відбулася дискусія “Молодь. Віра. Покликання.”, до якої долучилися священики, громадські діячі та представники влади. Пропонуємо вам найцікавіші думки, що прозвучали під час обговорень.

Ректор Українського католицького університету, отець Богдан Прах, наголосив на актуальності екуменічного тижня, особливо зараз, коли після Революції Гідності, в центрі якої стояло питання молоді, пройшло 5 років.

«За цей час свідомість українців дуже змінилася — сталося переформатування суспільства. Молодь стала більш конструктивною: у неї є бажання вчитися, працювати та проводити зміни у суспільстві. Мені хотілося б підкреслити, що без віри неможливо нічого змінити. Після Майдану постало багато великих планів і реформ — суспільство очікує, що їх вдасться втілити швидко. Проте впровадження реформ залежить від того, чи громадяни повірять у них і чи дадуть можливість їх здійснити, — сказав отець Богдан Прах. — За часів Радянського союзу у людей не було можливості відчувати покликання, оскільки його визначала партія та ідеологія. Те, що сьогодні кожен має свободу вибирати покликання, — це справді великий Божий дар».

Заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко зазначив, що завдання екуменічного форуму знайти інструменти для мотивації студентства.

«Людський потенціал є найбільшою цінністю у сучасному світі. Львів має понад 150 тисяч студентів – вони є величезним двигуном змін, потрібно лише вміти їх змотивувати. Університетське середовище є дуже важливим для формування молоді, оскільки воно формує, підтримує, скеровує, комунікує і пояснює, — розповів Андрій Москаленко. — В УКУ є Центр підприємництва і багато цікавих програм та стартапів. Проте світова статистика свідчить про те, що лише 3% стартапів є успішними. Треба бути готовими до невдач, тому що кожна невдача підштовхує нас все ближче до мети».

Проректор з науково-педагогічної роботи Національного університету «Львівська політехніка» Роман Корж розповів, що завдяки Екуменічному форуму університету вдалося соціалізувати освітній процес.

«Ми намагалися проаналізувати як змінилася Львівська політехніка від початку Екуменічного форуму 11 років тому. Спочатку це був винятково технічний вуз, але нам вдалося соціалізуватися у освітній процес. Ми створили міжнародний інститут освітньої культури із діаспорою, співпрацюємо із Українським католицьким університетом, відкрили центр інтеграції для осіб із інвалідністю, — розповів Роман Корж. — Дискусія — це дуже важливий інструмент для того, щоб знаходити відповіді на актуальні питання. Всі проблеми можна вирішити за участі небайдужої молоді».

Президент Інституту екуменічних студій УКУ отець-доктор Іван Дацько відзначив, що екуменізм є однією із найважливіших віх розвитку сучасної церкви, до якої докладають багато зусиль.

«Глава Української греко-католицької церкви Владика Святослав зараз бере участь у папському Синоді з ролі церкви у XXI столітті. Питанню екуменізму на цьому Синоді присвячено дуже багато уваги. Майже 400 єпископів та 150 експертів зібралися для того, щоб визначити вектор розвитку Церкви у сучасності, — зауважив Іван Дацько. — Якщо поєднати силу, здоров’я, ентузіазм і радість молоді із досвідом старшого покоління, то можна перевернути гори».

Проректор із питань призначення та місії УКУ Мирослав Маринович розповів, що сучасна місія молоді у тому, щоб протистояти лукавству попередніх поколінь, проте це має відбуватися не силовим шляхом, а за допомогою ціннісних змін.

«Сучасна соціальна місія молоді у протиставленні лукавству попередніх поколінь. Ми запрошуємо молодь у відверто токсичний світ. Проте важливо, щоб боротьба із цією токсичністю відбувалася шляхом ціннісного перезавантаження, — розповів Мирослав Маринович. — Мене дуже надихають екуменічні зустрічі молоді, бо я можу бачити нове покоління церковних людей, які хочуть жити за іншими правилами. Проте ми маємо входити в оману, що церква користується найбільшою підтримкою серед громадян. Треба зважати на напівпорожні храми — це свідчить про те, що часто певна форма духовності є для молоді неприйнятною. Тому необхідно шукати діалог і розуміння із молодим поколінням».

Виконавчий директор Пласту, голова Пласту в Україні Станіслав Андрійчук відзначив, що організація наскрізь просякнута екуменізмом.

«У статуті Пласту йдеться про те, що метою організації є формування патріотичних громадян на засадах християнської моралі. Цій традиції вже понад сто років. Саме тому ми відкриті для членів всіх конфесій, зокрема ми почали призначати капеланів не тільки від УГКЦ, але й від УПЦ КП, — розповідає Олександр. — Ключове завдання Пласту — навчитися взаємодії із ближніми: вміти відчувати їх проблеми та домовлятися під час конфліктів. Знаходити компроміс заради досягнення спільної цілі дуже важливо. Зміни стратегій у нашій організації можуть ухвалюватися із перевагою всього декілька голосів, але вони все одно продовжує існувати заради спільної цілі».

Директор аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний зазначив, що необхідно залучити молодь до політичних процесів і заохотити їх поважати державні інституції.

«Часто молодь свідомо обмежують під час розгляду питань, які стосуються її безпосередньо. Під час ухвалення пенсійної реформи до робочої групи не включили жодного представника молодої генерації – проте саме питання пенсії, а не освіти, має безпосереднє відношення до неї. Часто це відбувається ще й через апатію та недовіру до державних структур, — розповідає Єгор Стадний. — Всі попередні покоління, які жили за часів СРСР, намагалися протистояти державі. Проте зараз потрібно, щоб молодь почала довіряти державним інститутам, бо всі реформи впроваджує саме чиновницький апаратом. Без довіри існування здорового суспільства неможливе».

Підготував: Роман Тищенко


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next