АКТУАЛЬНО

У м. Трентон (США) відбувся прем’єрний показ фільму «Блаженніший»

Понеділок, 06 травня 2019, 16:37
5 травня 2019 року у м. Трентон (США), у парафії Святого Йосафата, відбулася прем’єра документального фільму «Блаженніший», який розповідає про життя і служіння патріарха Йосифа Сліпого. Парохом парафії є о. Тарас Лончина.

Отець Тарас – один із тих, хто поділився своїми споминами про патріарха Йосифа, які ввійшли до фільму, адже під час свого навчання в Римі мав нагоду співпрацювати з ісповідником віри. Тому було цікаво дізнатися про його думки і враження після перегляду.

Недільний день розпочався із Божественної Літургії, яку з о. Тарасом відслужив о. Ігор Яців, керівник Департаменту інформації УГКЦ, що приїхав до Трентона провести прем’єрний показ фільму «Блаженніший». Гарним доповненням святкового дня стало Урочисте Причастя чотирьох малих парафіян, які перед тим приступили до Першої сповіді.

Важливо відзначити, що переважна більшість тих, які брали участь у Літургії, відтак стали учасниками прем’єрного показу фільму. У своєму слові до зібраної громади о. Ігор відзначив, що головною цільовою аудиторією фільму є українці в Україні, які або нічого не знають про патріарха Йосифа, або знають про нього тільки штампи радянської пропаганди. А українці з діаспори, за його словами, дивлячись цей фільм, мають нагоду згадати свою молодість і побачити важливі історичні події, очевидцями яких вони були.

У своєму слові о. Тарас подякував авторам фільму: режисеру Олені Мошинській і продюсеру Павлу Казанцеву – за проведену копітку дослідницьку роботу, яка увінчалася таким гарним, змістовним фільмом.

«У цій парафії був колись патріарх Йосиф. Багато з вас ще про це пам’ятає. Одна річ, яку Блаженніший Йосиф завжди говорив: "Я нікого не боюся – тільки Бога". Я переконаний, що він тепер перебуває з Богом. Йому постійно говорили, що після стількох тортур він має повне право відпочивати, але він цього не робив, а до кінця свого земного життя молився і працював для своєї Церкви і народу», – сказав о. Тарас Лончина.

Варто зазначити, що 16 травня у приміщенні Релігійного товариства «Свята Софія» (США) (7911 Whitewood Rd. Elkins Park, PA) відбудеться ще один показ фільму «Блаженніший». Початок о 18.30.

Довідка

«Блаженніший» – це продовження першого фільму «Справа «Рифи», який вийшов у 2017 році до 125-ліття з дня народження Йосифа Сліпого. Перший фільм охоплює період з 1939 по 1963 роки та розкриває невідомі широкому загалу обставини арешту, ув’язнення та звільнення Йосифа Сліпого.

Працюючи над фільмами, творці стрічки побували у дев’ятьох країнах світу, зокрема в Аргентині, США, Канаді, європейських країнах.

Над стрічкою «Блаженніший» робота тривала понад два роки. За словами режисера фільму Олени Мошинської, знімальна група працювала над темою життя і служіння патріарха Йосифа понад чотири роки. Стрічка побудована повністю на інтерв’ю людей, які особисто знали патріарха Йосифа.

Другий фільм розповідає про життя патріарха після заслання в Римі від 1963 року і до його смерті.

 

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next