АКТУАЛЬНО

У Трускавці відзначили 150-літній ювілей від дня народження митрополита Андрея

Понеділок, 12 жовтня 2015, 12:30
10-11 жовтня у м. Трускавці відзначали 150-літній ювілей від дня народження митрополита Андрея (Шептицького). У рамках святкувань 10 жовтня вірні трьох трускавецьких парафій УГКЦ здійснили паломництво до с. Прилбич Яворівського району, де народився Митрополит.

У місцевому храмі трускавчани взяли участь в Божественній Літургії. Відтак місцевий парох о. Андрій Стадницький розповів паломникам про історичні місця, по’вязані з родиною Шептицьких. Вірні відвідали також музей та помолились в каплиці-усипальниці родини Шептицьких. Відтак паломники відвідали у м. Львів крипту Архикатедрального собору св. Юра, де похований Митрополит.

11 жовтня з нагоди ювілейних святкувань у храмі св. Миколая Чудотворця м. Трускавця відбулась Божественна Літургія, яку відслужив владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні священиків Трускавецького деканату.

У душпастирському слові владика Ярослав, характеризуючи постать митрополита Андрея, зазначив: "Він дихав єдністю та любов’ю до усіх і спонукав інших задумуватися над справою з’єднання християн у вірі". За словами проповідника, Митрополит звертав особливу увагу на здобування доброї освіти тодішньою молоддю, допомагав багатьом зі своїх статків, щоб були освіченими не тільки у богослов’ї, він зауважував освічених митців, музикантів, співаків, промисловців тощо.

Відтак єпископ звернув увагу вірних на пророчі слова великого Митрополита: "Ми знаємо, що вже на смертному ложі, коли його тілесні очі закривалися, він побачив наше майбутнє і вирік пророцтво: "Україна після великого руйнування встане зі свого упадку. Мир, злагода, висока культура запанують у ній, але щоб це сталося, треба молитися, треба, щоб Господь Бог і Мати Божа заопікувалися українським народом"". Стоячи сьогодні перед престолом Всевишнього, він благає про це для нас у Господа.

Цього ж дня у м. Трускавці, в Палаці культури ім. Т. Шевченка, відбулась урочиста академія присвячена митрополиту Андрею Шептицькому. Мистецьку програму, укладену під керівництвом д-ра Михайла Перуна, присутнім представила Заслужена академічна капела України «Трембіта» зі Львова. Поміж номерами духовної музики звучали тексти з творів митрополита Андрея, які давали слухачам можливість глибше пізнати його величну особистість.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next