АКТУАЛЬНО

У Відні пройшла загальноавстрійська акція польсько-українського примирення з нагоди 70-х роковин Волинської трагедії

Понеділок, 18 листопада 2013, 11:40
16 листопада 2013 у Відні пройшла загальноавстрійська акція польсько-українського примирення за участю духовенства, вірних, дипломатичних представництв і громадських організацій обох народів. О 18:00 в катедральному соборі Святого Стефана у Відні відбулося Богослужіння, яке, за дорученням кардинала Кристофа Шенборна, очолив єпископ-помічник Віденської архиєпархії Франц Шарль.

З архиєреєм співслужили: о. Юрій Коласа, генеральний вікарій для вірних візантійського обряду в Австрії; о. д-р Тарас Шагала, парох церкви Святої Варвари; о. Любомир Дутка; о. Даріуш Шутцкі, вікарій Віденської архиєпархії; о. Кшиштоф Каспарек, ректор польської місії в Австрії; та інші.

У вступному зверненні організатори громадської акції польсько-українського примирення, яке було зачитане німецькою, українською та польською мовами, зазначили:

«Переживши цю трагедію і пам'ятаючи про неї, ми, українці й поляки - жителі Відня, не хочемо бути байдужими. Саме тому ми зібралися сьогодні в катедральному соборі Святого Стефана, щоб тут, в одному з головних міст Європи, яке населяють різні народи, «засвідчити про те, що в будь-якому часі та місці потрібні пророчі слова і знаки, котрі розкривають серця заблуканих та западають у серця смиренні, праведні та чисті».

У проповіді єпископ-помічник Шарль виокремив три важливих аспекти:

1. Подія, яку ми сьогодні згадуємо, дуже трагічна, бо зло запанувало між братами, яких об´єднує тайна Христового Хрещення.

2. Ми, як християни, покликані бути святими та всім своїм життям свідчити правди Нагірної проповіді Христа світові. Коли виявляємо любов, прощення та милосердя до тих, що нас кривдять, тоді руйнуємо коло смертельного насильства.

3. Щоб виконувати це покликання, ми повинні повернутися до джерела всіх благодатей – Ісуса Христа, та в щоденній молитві благати про дари Святого Духа і дар навернення наших сердець.

Під час Богослужіння було зачитано молитву про Волинь німецькою, польською та українською мовами, яку спільно уклали українська та польська інтелігенція.

В акції примирення українського та польського народів взяли участь: Посол України в Австрії Андрій Вікторович Березний і Посол Республіки Польща в Австрії Артур Лорковський, які звернулися до присутніх зі словами подяки, зокрема відзначаючи величезне історичне значення цієї події, що символізує духовне єднання двох європейських християнських народів.

По закінчені спільного Богослужіння обидва голови дипломатичних представництв поклали вінки до підніжжя престолу собору Святого Стефана та вшанували пам´ять загиблих хвилиною мовчання. Посли двох держав обійнялися на знак примирення та взаємного перепрошення, що викликало бурхливі оплески численних присутніх у храмі.

Духовенство, миряни та представники дипломатичних представництв вирішили провести молитовну акцію вшанування жертв трагічних подій 1943 року, відповідаючи на заклик ієрархів Української Греко-Католицької Церкви та польської Римо-Католицької Церкви в спільній декларації Католицьких Церков України та Польщі про прощення та примирення, від 28 червня 2013 року Божого: «Прагнемо вшанувати пам’ять невинно загиблих, попросити пробачення в Бога за вчинені злочини і закликати всіх українців і поляків, як у Польщі, в Україні, так і в цілому світі, до відваги відкрити серця та розум для взаємного пробачення і примирення».

 

Повідомив о. Юрій Коласа

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next