АКТУАЛЬНО

У Вільнюсі вшанували пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні

Понеділок, 25 листопада 2019, 10:28
22 листопада 2019 року в м. Вільнюсі відбулися заходи у зв’язку з 86-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні – геноциду українського народу. Організаторами комеморативних заходів виступили Посольство України у Литовській Республіці, Центр вивчення Геноциду та опору Литви, Музей окупації та боротьби за свободу, Громада українців м. Вільнюса.

Пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні згуртувала у центрі столиці Литви велику кількість учасників, серед яких були, зокрема, віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба, який прибув до Литви з візитом, Посол України в ЛР Володимир Яценківський з дружиною Роксоланою, Віцеміністр закордонних справ ЛР Далюс Чекуоліс, співробітники МЗС Литовської Республіки, Голова української громади м. Вільнюса Наталія Шертвітєнє, завідувачка відділом програм історичних досліджень Департаменту дослідження геноциду і опору Центру досліджень геноциду і опору Литви Рамона Ставіцкайтє-Нотарі, працівники цього закладу, представники Музею окупації та боротьби за свободу, голова Вільнюського відділення громадсько-політичного руху «Саюдіс» Ляонас Керосєрюс, Генеральний секретар Національної комісії Литви у справах ЮНЕСКО Аста Юнявічєнє, Директор Національної бібліотеки Литви Раймундас Гудаускас, Посли Німеччини, Швеції, інші представники акредитованого в ЛР дипломатичного корпусу, представники профсоюзу Міністерства сільського господарства ЛР, спілки політичних в’язнів та репресованих Литви, колектив Посольства України в ЛР, актив громади українців Литви, литовської громадськості, численні гості литовської столиці.

У заході взяли участь діти українського класу, які прибули до Литви, за підтримки Уряду ЛР, з підконтрольних Уряду України територій Донецької та Луганської областей, а також з м. Дніпра, на навчання протягом повного навчального року у міжнародній школі «Вільнюський литовський дім», а також викладачі школи.

Присутні вшанували пам’ять загиблих спільною молитвою, яку провів  настоятель храму Пресвятої Трійці Української Греко-Католицької Церкви о. Вінкентій Пелих, ЧСВВ.

До учасників заходу звернувся віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба, який зокрема, наголосив, що і Україна, і Литва – це країни, які постраждали від репресій радянського режиму, але зберегли свою незалежність та перемогли  тих, хто намагався знищити їхню свободу.

На завершення свого виступу Д. Кулеба звернувся до учасників зібрання з проханням вшанувати пам’ять жертв Голодомору, жертв тоталітарного режиму хвилиною мовчання.

Посол України в ЛР В. Яценківський, зокрема, подякував литовському народові за щиру братню підтримку у різні історичні періоди. Віцеміністр закордонних справ ЛР Д. Чекуоліс, зі свого боку, наголосив на важливості продовжувати вшановувати пам’ять жертв геноциду, у т.ч. й на міжнародному рівні.

З промовами виступили також завідувачка відділом програм історичних досліджень Департаменту дослідження геноциду і опору Центру досліджень геноциду і опору Литви Р. Ставєцкаітє-Нотарі, голова Вільнюського відділення «Саюдіс» Л. Керосєрюс голова Громади українців м. Вільнюса Н. Шертвітєнє, які закликали учасників заходу зберігати пам’ять про цю страшну трагедію з метою недопущення повторення її у майбутньому.

Учні з України зачитали вірші про Голодомор в Україні, після чого усі присутні взяли участь у церемонії покладання свічок пам’яті та в’язок колосся до пам’ятника Жертвам радянської окупації. Під час церемонії лунала пісня на вірші Богдана Стельмаха «Свіча» композитора Мирослава Скорика (всесвітньо відома «Мелодія»).

23 листопада Посольство України у Литовській Республіці долучилося до Всеукраїнської акції «Запали свічку».

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://www.osbm.lt.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next