АКТУАЛЬНО

У Ватикані відбулася зустріч Папи Франциска з Блаженнішим Святославом

Субота, 29 лютого 2020, 16:28
Сьогодні вранці, о 09:15 за італійським часом, Папа Франциск зустрівся з Блаженнішим Святославом. Зустріч відбулась у будинку Cвятої Марти у Ватикані, в приватному офісі Святішого Отця.

Блаженніший Святослав повідомив Святішого Отця Франциска про підготовку до Патріаршого Собору УГКЦ на тему еміграції, поселення та глобальної єдності УГКЦ. «Йдеться, — пояснив Блаженніший Святослав, — про справжній синодальний шлях кожної нашої локальної спільноти, який Українська Церква переживає у своєму глобальному вимірі. Масовий виїзд українців зі своєї країни внаслідок війни — феномен, який різко змінює обличчя нашої Церкви та ставить перед нею нові невідкладні виклики». Саме тому гаслом цього Собору є слова: «Твоя Церква завжди і всюди з тобою».

Предстоятель УГКЦ також розповів Папі про втілення постанов минулорічного Синоду, який проходив у Римі 1—10 вересня минулого року, та про кроки в опрацюванні нового душпастирського плану на наступних десять років. «У центрі уваги цього душпастирського плану є людська особа, її рани та надії», — наголосив Блаженніший Святослав.

Папа Франциск висловив свою повну підтримку пасторальних ініціатив УГКЦ і наголосив на необхідності ефективного супроводу з боку Церкви-матері своїх дітей, розсіяних по всьому світі. Східні Католицькі Церкви, відповідно до власної традиції та сучасних потреб, покликані зробити внесок у пошук найкращих пастирських методів.

На завершення аудієнції Блаженніший Святослав подарував Папі Франциску ікону Пресвятої Богородиці, що розкриває обійми над українською землею. Ікона написана на дошці з-під ящика для набоїв і є символом страждань українського народу внаслідок війни на Сході, преображених у молитву. «Ця ікона є голосом болю України та молитвою за справедливий мир в нашій країні», — сказав Глава УГКЦ, даруючи ікону Римському Архиєреєві.

Святіший Отець запевнив Блаженнішого Святослава у своїй постійній увазі до подій в Україні та молитвах за справжній мир для неї. «Не тимчасові перемир’я, але щире прагнення порозуміння та діалогу можуть принести їй мир», — сказав на завершення Папа Франциск.

Довідка

Ікона Пресвятої Богородиці, яку Блаженніший Святослав подарував Папі Франциску, належить до колекції ікон «Страсті», написаних на ящиках з-під набоїв до п’ятих роковин від початку російсько-української війни на Донбасі. Привезені із зони війни, дошки з-під ящиків повернулися в мирне життя іконами в молитві за мир в Україні. Кошти, отримані від продажу ікон, ідуть на потреби Першого добровольчого мобільного шпиталю імені Миколи Пирогова, — найбільшого недержавного шпиталю на Донбасі, де лікуються поранені воїни російсько-української війни.

 

Секретаріат Глави УГКЦ в Римі


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next