АКТУАЛЬНО

У Ватикані відбулася зустріч Блаженнішого Святослава з Святішим Патріархом Варфоломієм

Понеділок, 16 вересня 2019, 22:03
16 вересня, о 12:30, у Ватикані відбулася зустріч Блаженнішого Святослава, Отця і Глави УГКЦ, із Вселенським Патріархом Варфоломієм. Зустріч відбулася в будинку Санта Марта, де проживає Святіший Отець Франциск.

Прибувши  з офіційним візитом до Ватикану, Патріарх Варфоломій на наступний день свого перебування зустрівся з Блаженнішим Святославом, щоб обговорити ситуацію в Україні та екуменічні відносини між УГКЦ та ПЦУ. Зустріч розпочалася з обміну подарунками: Глава УГКЦ подарував Святішому Патріарху факсимільне видання Галицького Євангелія 1144 року — найдавнішого з точно датованих слов’янських рукописних Євангелій. А Патріарх Варфоломій подарував Блаженнішому Святославу видання про осідок Константинопольського патріархату та історичну марку, випущену на честь візиту Святішого Отця Венедикта XVI до Константинополя у 2006 році.

Під час розмови зі Святішим Патріархом Варфоломієм Блаженніший Святослав висловив сподівання та побажання, що «з наданням автокефалії екуменічний діалог з Православною Церквою України підніметься на якісно вищий рівень. Саме з цього історичного моменту проголошення автокефалії для ПЦУ головним співрозмовником в екуменічному діалозі для УГКЦ вже є не так Російська Православна Церква, а помісна Православна Церква в Україні».

Блаженніший Святослав, підсумовуючи Зустріч східних католицьких ієрархів Європи, яка відбулася 12—14 вересня у Римі, наголосив: «Східні Католицькі Церкви здійснюють свій богословський внесок у традицію самої Католицької Церкви, допомагаючи їй повніше висловити свій вселенський вимір. Католицькість Церкви не може бути обмеженою лише її латинською традицією».

Щодо екуменічного діалогу із Православною Церквою, то «Східні Католицькі Церкви пропонують нові елементи в осмисленні примату Єпископа Рима та синодальності». «Водночас, Східні Католицькі Церкви, — наголосив Блаженніший Святослав під час розмови з Патріархом Варфоломієм, — пропонують Римо-Католицькій Церкві нові форми здійснення Петрового служіння».

Глава УГКЦ також запропонував Патріарху Варфоломію створити змішану комісію Православної Церкви та Східних Католицьких Церков, щоб «дати новий поштовх в екуменічному діалозі».

Константинопольський Патріарх пояснив Блаженнішому Святославу свої кроки щодо надання автокефалії Православній Церкві України та високо оцінив відкритість УГКЦ в екуменічному спілкуванні. Глава УГКЦ пригадав, що це вже їхня друга зустріч, і висловив радість з приводу того, що діти Київської Церкви пам‘ятають про те, що їхньою Церквою-матір'ю є Церква древнього Константинополя.

Додамо, що зустріч відбулася з ініціативи Предстоятеля УГКЦ в рамках офіційного візиту Святішого Патріарха Варфоломія до Ватикану, організованого Папською радою у справах єдності християн.

 

Секретаріат Глави УГКЦ в Римі

Фото Секретаріату Глави УГКЦ в Римі


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next