АКТУАЛЬНО

У Веспремі (Угорщина) відбулася українська проща

Вівторок, 16 травня 2017, 13:30
У м. Веспрем, неподалік від угорського озера Балатон, відбулася проща українців в Угорщині з паломницькою іконою Матері Божої Неустанної Помочі, покровителькою українців в Угорщині. Це вже п'ята проща з українською іконою в Угорщині.

На запрошення української громади, яка мешкає в цьому місці, 14 травня відбулася чергова проща з іконою, яка була виставлена для почитання в римо-католицькому храмі Воскреслого Спасителя, в якому угорські та українські греко-католики збираються на богослужіння угорською мовою.

Паломництво розпочалося з урочистого внесення ікони до храму, а відтак була Божественна Літургія українською та угорською мовами, яку очолили угорський греко-католицький священик Ференц Йонко та душпастир для українців в Угорщині о. Дам’ян Габорій. Літургійний спів супроводжував хор «Новус» з Будапешта. Після Літургії  відбувся Молебень до Богородиці і виступ діточок з української недільної школи в Будапешті.  На завершення паломництва відбулася молитва за Україну «Боже, великий, єдиний».

До присутніх паломників звернувся о. Дам’ян, який підкреслив, що Пресвята Богородиця пам’ятає про українців, які мешкають у цьому регіоні, та що основна мета паломництва є спільно помолитися з українцями рідною мовою перед іконою, яка є покровителькою українців, що мешкають в Угорщині. Духовний наставник українців подякував п. Ірині Захар, голові українського самоврядування у Веспремі, за ініціативу в проведенні прощі та в її організації та о. Ференцу за сприяння. До присутніх паломників звернулася також п. Ярослава Хортяні, представник українців в Угорському парламенті, яка спільно з о. Дам’яном започаткувала та організовує українські паломництва в Угорщині, розповівши про історію українських прощ та факти оздоровлень і навернень людей, які відбуваються за посередництвом цієї ікони.

В українській прощі  взяли участь парафіяни угорської церкви, українські паломники з Будапешта, Варполоти та околиці Веспрема.

Паломницька ікона перебуватиме у Веспремі протягом місяця, де українці зможуть заносити свої молитви до Пресвятої Богородиці.  Наступна проща відбудеться в осінньому періоді в місті Вац.

Організаторами паломництва є Українська Греко-Католицька Церква в Угорщині та Національне українське самоврядування у Веспремі. Паломництво відбулося за підтримки Товариства української культури в Угорщині та Державного самоврядування українців в Угорщині.

 

Довідка:
Ікона Божої Матері Неустанної Помочі була розписана відомим українським художником в Угорщині п. Петром Пугою. 
Освячення ікони здійснив отець Дам'ян Габорій у день Різдва Пресвятої Богородиці (2014 року) в греко-католицькому храмі Cвятого Флоріана м. Будапешт, в якому протягом довгого періоду українці збиралися на богослужіння. Українська громада була вирішила, щоб ця ікона була покровителькою українців в Угорщині та щоб виставляти її для почитання в усіх містах Угорщини, де проживають українці.

Перше паломництво з іконою відбулося в День Стрітення ГНІХ (2015році) в угорському греко-католицькому храмі Святої Терези м. Мішкольц, яке очолив голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ Єпископ-помічник Київський Йосиф (Мілян). У паломництві був також єпископ Атаназій, єпарх Мішкольцької єпархії Угорської Греко-Католицької Церкви.

Проща з цією іконою вже відбулася в Ніредьгазі, Варполота та в Будапешті.

 

За інформацією прес-служби УГКЦ в Угорщині

За посиланням: https://www.facebook.com/church.ugcc.in.hungary/

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next