АКТУАЛЬНО

У Відні вшанували пам’ять жертв Голодомору

Четвер, 22 листопада 2018, 13:26
13-го листопада 2018-го року в одному із залів Віденського університету з ініціативи Посольства України в Австрії та Австро-Українського товариства відбувся вечір-реквієм, присвячений 85-й річниці пам’яті жертв Голодомору 1932-1933-х років в Україні. Особливу увагу аудиторії привернула доповідь генерального вікарія Ординаріату для вірних усіх Східних Католицьких Церков в Австрії отця Юрія Коласи про маловідомі факти з життя Віденського архієпископа, кардинала Теодора Інніцера (1875-1955). Цей австрійський кардинал одним із перших на Заході почав відкрито говорити про смертельну трагедію на теренах Радянського Союзу.

Доповідачі професор Андреас Капеллер, професор Володимир Сергійчук та отець Юрій Коласа нагадали присутнім про ті страшні часи Голодомору та обставини, за яких в Україні почали гинути мільйони наших земляків.

У своїй доповіді Професор Андреас Капеллер розповів про ситуацію у тодішньому СРСР та у світі загалом на початку 1930-тих років. Він зазначив, що у той час Радянський Союз вже був достатньо ізольованим від зовнішнього світу, тому отримати будь-яку інформацію стало досить складно. Хоча, були іноземні дипломати, які добре знали про голод та ситуацію в СРСР. “Саме тому більшість західних газет повідомляли про трагічні події із запізненням і лише випадковим чином. Незважаючи на те, що в Москві перебувало кілька закордонних кореспондентів, джерелами інформації про масовий голод, зазвичай, ставали іноземні фахівці, задіяні в індустріалізації, та деякі мандрівники”, - додає Андреас Капеллер. За його словами, незважаючи на конкретні  факти про вимирання цілих районів на території Радянського Союзу, світова спільнота про це майже не згадувала.

Отець Юрій Коласа, який безпосередньо досліджував роль кардинала Теодора Інніцера в українській історії, продовжує: ”20-го серпня 1933-го року  кардинал Інніцер першим відкрито звертається до світової громадськості, щоб запустити процес надання допомоги мільйонам невинних людей, які помирали від голоду. Його звернення під назвою «Кардинал Інніцер закликає світ проти голоду в Росії (ред.-Радянському Союзі)» було надруковано в імперській пошті та розійшлося на весь світ”. Тут кардинал стверджує, що “вже ніякі заперечення не можуть спростувати той факт, що сотні тисяч, навіть мільйони людей в Радянському Союзі за останні місяці померли від голоду”. У своїй апеляції Віденський архієпископ спирається  на свідчення очевидців, зокрема, на тривожні повідомлення про нестерпні страждання населення на території України тодішнього греко-католицького Митрополита Андрея Шептицького. Інніцер також наводить факти британця Гаррета Джонса, який на основі досліджень на місці заявив, що в деяких районах Радянського Союзу вже чверть населення була знищена голодом. З цими потоками доказів Інніцер звертається за допомогою до всіх світових організацій та установ, до всієї світової спільноти, щоб разом почати діяти. “ Давайте, поки ще не пізно, йти на спільні братні дії. Бог хоче цього!”, - з болем закликає Віденський архієпископ.

За словами отця Юрія, католицька церква в Австрії ще не зовсім усвідомила, яке велике значення мала ця ініціатива. Заклик Інніцера до допомоги в 1933-му році став “одним із найгуманніших актів  ХХ-го століття”, “який мав на меті зберегти людські життя, полегшити страждання та зберегти людську гідність” , - говорить отець Коласа.

Організація допомоги розпочалася досить швидко. 16 жовтня 1933 року представники римо-католицької, греко-католицької, православної, вірменської католицької і протестантських церков, представники єврейської громади зібралися на запрошення кардинала Інніцера до Палацу архієпископів у Відні. У своєму виступі кардинал зазначає, що навіть після збору врожаю ситуація в Україні та на Північному Кавказі залишається критичною. Тому він пропонує Відню, де разом живуть люди всіх віросповідань та національностей, виконати свою давню місію посередника між Сходом і Заходом та закликати міжнародне співтовариство до допомоги тим, хто потерпає від голодної смерті в СРСР. “На кону життя сотень, навіть мільйонів людей!”, - продовжує кардинал. Тож, після доповіді кардинала Інніцера Асамблея, яку уособлювали всі запрошені,  одноголосно ухвалює наступне рішення: згуртуватися під керівництвом кардинала та новоствореного “Міжконфесійного і міжнародного комітету допомоги територіям Радянського Союзу, що постраждали від голоду”. Зауважимо, що особливу підтримку в контексті допомоги людям які гинули від голоду Теодор Інніцер отримав від прем'єр-міністра Норвегії Мувинкеля, тодішнього президента Ради Ліги Націй і Кола Народного Конгресу.

Вже одразу розпочалися збори коштів та харчів. Спонтанні пожертви надходили з усього світу, а згодом їх переказали на банківський рахунок у Відні “Комітету допомоги українцям”.

16-го та 17-го грудня цього ж року на запрошення кардинала Інніцера у Палаці архієпископів відбулася велика Міжнародна конференція представників усіх організацій, що займаються наданням допомоги людям які гинуть від голоду у Радянському Союзі. У своєму вступному слові кардинал заявив, що конференція має на меті пробудити світову совість до подій, що відбуваються в СРСР. Конференція отримала численні заклики про допомогу та особисті свідчення з радянської України, звіти та великі фотографічні матеріали. Найбільш шокуючими були свідчення про дітовбивство та прояви канібалізму спричинені страшенним голодом. У її Заключній декларації чітко висвітлено той факт, що радянський режим та його "друзі" за кордоном часто заперечували голод мільйонів жертв. У той же час було заявлено, що ці жертви можна було б уникнути шляхом переправлення зерна з Північної та Південної Америки до портів міст, що потерпають від голодної смерті.

Генеральний вікарій Юрій Коласа підкреслює важливість цього історичного факту: “У цій ситуації коли Москва та Західний Світ мовчали та заперечували голод та нестерпні страждання мільйонів людей, звернення кардинала Інніцера дало можливість мільйонам невинних людей, які помирали від голоду, стати почутими. Архієпископ Відня вважав це обов'язком найелементарнішої людяності й найчистішої любові до ближнього”.

Насамкінець, отець Юрій звернувся до аудиторії з пропозицією відкрити меморіальну дошку у Палаці архієпископів у Відні, яка нагадувала би про невідомі факти з історії Голодомору. Зазначимо, що іменем кардинала Теодора Інніцера хочуть назвати й одну з вулиць у Києві. Щоправда, це питання поки залишається відкритим.

Для довідки: з 18 листопада по 2 грудня 2018 року у церкві святого Марка в м. Зальцбург громада УГКЦ проводить виставку "Голодомор 1932-1933 років - геноцид україського народу". 

Ольга Ситник,
Прес-служба Ординаріату для вірних усіх Східних Католицьких Церков в Австрії

Фото Александра Вінерберга, австрійського підприємця, який перебував у Харкові в 1933 роуі. Вінерберг став очевидцем голодомору в радянській Україні. Ця та інші фотографії зберігаються в Архівах Віденської Архиєпархії.

 

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next