АКТУАЛЬНО

У відповідь на гуманітарну кризу Карітас України опікується більш 31 тисячею потребуючих людей

Середа, 22 жовтня 2014, 10:28
З кінця листопада 2013 року до сьогодні столицю та інші міста України охопили складні соціально-політичні події. У відповідь на свавілля попередньої влади і чинення насильства супроти мирних громадян уже у квітні 2014 року Карітас України розпочав програми надання допомоги постраждалим під час подій Євромайдану, а у травні – проект допомоги першій хвилі переселенців з Криму, переважна більшість яких є кримськими татарами або україномовними громадянами, які зазнали утисків з боку проросійськи налаштованих мешканців півострова у зв'язку з анексією Криму.

Отримувачами такої допомоги в рамках проекту стали також і переселенці зі Сходу України, які покинули свої домівки в зоні проведення антитерористичної операції (АТО). З розгортанням АТО влітку кількість внутрішньо переміщених осіб почала зростати, як і масштаб роботи регіональних організацій та національного офісу Карітасу України.

Сьогодні більше ніж 5,2 мільйона осіб проживає на території конфлікту (Донецька та Луганська області). Станом на 17 жовтня кількість внутрішньо переміщених осіб становила 415,078 осіб, тоді як ще 427,004 стали біженцями. За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я станом на 15 жовтня щонайменше 3707 осіб загинули та 9075 були поранені з середини квітня, коли розпочався військовий конфлікт на Сході країни. Ще близько 600 осіб перебувають зараз у полоні сепаратистів.

Також понад 120 мирних громадян України були вбиті під час подій Євромайдану, більш ніж 2200 осіб – травмовані. Ще 47 осіб загинули під час протистоянь в Одесі 2 травня. А 17 липня внаслідок збиття малазійського боїнга померли майже 300 іноземних громадян.

Такі обставини вимагають оперативного реагування з боку Карітасу України. У липні наші працівники забезпечили мешканців визволених міст Слов’янськ і Краматорськ більш як 110 тоннами питної води. У серпні було започатковано роботу нового офісу у Харкові і проекту допомоги переселенцям з Донбасу, які проживають у Харкові та області. У вересні розпочав свою роботу також проект по встановленню вікон у домівках найбільш потребуючих людей у Слов'янську та його околицях.

Сьогодні бойові дії на сході України продовжуються. Щодня гинуть десятки людей і, зокрема, мирне населення. Вимушені переселенці не планують повертатись до окупованих сепаратистами територій, помешкання багатьох з них є зруйнованими, також пошкоджено об'єкти інфраструктури Донецька, Луганська, містечок та сіл на Донбасі. Саме тому на сьогодні найбільшим викликом для міжнародних організацій, залучених до допомоги населенню, яке постраждало від війни, є підготовка до зими. Карітас України впродовж останніх півроку надав допомогу вже понад 25.000 потребуючих людей і в рамках своїх нових проектів зможе охопити додатково більш ніж 5000 переселенців, які мають потребу в достойному житлі (більшість внутрішньо переміщених осіб проживають у непідготовлених до холодів місцях), теплому одязі, взутті та інших речах, що знадобляться для облаштування побуту в холодну пору року.

 

1. Напрямок допомоги постраждалим під час подій Євромайдану включає:

А) Довгострокове лікування і реабілітація постраждалих під час подій Євромайдану.
Проект передбачає надання допомоги у лікуванні та реабілітації особам, які отримали важкі тілесні ушкодження або втратили частину свого тіла, є малозабезпеченими, мешканцями сіл або малих міст зі всіх регіонів України. Додатково підопічні проекту можуть отримати психологічні, соціальні та матеріальні види допомоги.

Проект стартував 1 червня і дотепер зусиллями працівників Карітасу і нашими партнерами обстежено, проконсультовано і надано лікарську допомогу для майже 80 постраждалих. Також до проекту було включено декілька поранених під час АТО. Ряд оперативних втручань – протезування, діагностика та консультації – проведено безкоштовно, в основному для постраждалих, які були проліковані неповністю або з ускладненнями.

Впродовж жовтня-грудня близько 40 важкопоранених будуть проходити повторний курс лікування, що включає в себе реабілітацію, додаткові оперативні втручання у випадках закінчення терміну фіксації переломів, лікування травм  хребта та голови внаслідок вогнепальних поранень тощо.

Загальний бюджет проекту сягає 2,1 млн. грн. (129,987 EUR). Станом на 20 жовтня витрачено майже 1,59 млн. грн. (103,978 EUR).

Б) Психологічний супровід постраждалих (членів родин, свідків) від масових протестів в Україні.

Проект передбачає  надання психологічної та психотерапевтичної допомоги у формі  індивідуальної та групової роботи постраждалим, членам їх сімей і свідкам масових протестів в Україні. Реалізовується така діяльність кваліфікованими фахівцями на базі регіональних організацій Карітасу України у Києві, Коломиї,  Дрогобичі, також завдяки залученню 17-ти психологів і психотерапевтів у Києві, Харкові та Дніпропетровську. 

Загалом проект охоплює більше 580 осіб і має на меті кризову інтервенцію та довготривалу опіку людьми, які потребують психологічного супроводу.

Задля оптимізації надання такого роду допомоги Карітасом України було проведено три тренінги для спеціалістів організацій Карітасу, служби медичних священників (капеланів) Комісії з питань здоров'я Української Греко-Католицької Церкви, які працюють з постраждалими на Майдані в Україні, сім’ями загиблих та сім’ями поранених/загиблих, та для психологів/терапевтів із цілої України. Ведеться активна співпраця з Інститутом Психічного здоров’я Українського Католицького Університету, іншими психологами  і психотерапевтами, які працюють в лікарнях та спеціальних центрах з постраждалими під час масових протестів, також із сім’ями загиблих.

Загальний бюджет проекту становить 1,1 млн. грн. (100,000 USD), з них  750 000 грн. призначено на надання психологічної допомоги. Станом на 14.10.2014 на надання послуг психологічної допомоги витрачено  близько  365 840 грн., на навчальні семінари та друк інформаційних матеріалів – 53 044 грн. 

В) Також Карітас України реалізував проект медико-соціальної та матеріальної допомоги постраждалим і членам родин загиблих під час масових протестів в Україні, загальний бюджет якого становив 691 148 грн. Він тривав з квітня до кінця липня 2014 року. В рамках проекту працівники Карітасу України відібрали та надали допомогу 60 найбільш малозабезпеченим потребуючим, які отримали тілесні ушкодження (важкої, середньої та легкої важкості), та мали гостру потребу в належній допомозі та підтримці. Допомога надавалась на базі регіональних організацій у Києві, Львові, Тернополі, Коломиї, Нововолинську, Бродах, Бориславі і здійснювалась  за наступними напрямками:

·                   соціальний (соціальний супровід, оплата послуг у відновленні втрачених документів, консультування та інформаційна підтримка);

·                   матеріальний (придбання побутової техніки, будівельних матеріалів для проведення ремонтних робіт, продуктових наборів, одягу та взуття);

·                   медичний  (закупівля медикаментів згідно рецепту лікаря, оплата медичних обстежень, оплата санаторно-курортного лікування, стоматологічні послуги).


2. Опіка переселенцями з Криму та східних областей України.

Робота Карітасу по допомозі внутрішньо переміщеним особам у6 регіональних організаціях у Львові, Івано-Франківську, Коломиї, Нововолинську, Дрогобичі, Сокалі розпочалась ще у травні. Станом на кінець вересня працівники Карітасу надали і надають допомогу для майже 3000 переселенців. Також на початку жовтня відкрито 3 нові центри для допомоги переселенцям з Донбасу: у Києві, Одесі та Харкові. 

Ціллю такої діяльності працівників Карітасу України є:

·                   задоволення базових потреб вимушених переселенців (продукти харчування, одяг і взуття, гігієнічні пакети, також проживання, транспортні послуги);

·                   забезпечення юридичної допомоги (консультування і супровід у виробленні документів)  та соціальним супроводом (сприяння адаптації, допомога у пошуку працевлаштування);

·                   психологічна підтримка і консультування для уразливих, постраждалих від конфлікту вимушених переселенців (включає первинну діагностику, групову та індивідуальну роботу з дітьми і дорослими).

Наш підхід до опіки переселенцями є індивідуальним і передбачає скурпульозну оцінку їх потреб. Увага зосереджена на найбільш потребуючих: насамперед це вагітні жінки, самотні матері, багатодітні сім’ї, сім’ї з інвалідами та неповносправними, пенсіонери. Працівники Карітасу не дублюють послуг, які надають інші організації, служби, ініціативи – натомість співпрацюють і об’єднуються задля оптимальної допомоги вимушеним переселенцями з Криму та східних областей України. Наша мета: допомогти кожному знайти способи облаштувати своє життя у нових умовах.

Загальний бюджет цього напрямку роботи сягає близько 11, 5 млн. грн. (700,000 EUR). Станом на 30 вересня витрачено 3,4 млн. грн. (208,922 EUR).

3. Напрямок допомоги постраждалим від гуманітарної кризи на сході України.

А) Допомога населенню, яке постраждало від конфлікту на сході України (липень-жовтень 2014).

Від початку проведення АТО на сході України ми спрямували свою діяльність на допомогу потребуючим у Донецькій та Луганській областях. Зокрема, у час, коли інфраструктура визволеного Слов’янська було паралізована через ушкодження електро- і водопостачання, каналізації, працівники Карітасу України забезпечили понад 15.000 потребуючих людей у Слов’янську та Краматорську більш як 110 тоннами питної води. Також забезпечено дезінфекційними засобами заклади освіти та медицини у Слов’янську.

Додатково взято під опіку геріатричний пансіонат у Донецьку, в якому проживають близько 70 одиноких людей похилого віку: придбано необхідні для повноцінного функціонування закладу гігієнічні засоби, медикаменти, обладнання на загальну суму 9.600 USD.

У Святогірську потребуючі переселенці отримали підгузники (500 упаковок для дітей та 100 для дорослих); теплу білизну (1000 комплектів для дітей та дорослих), гігієнічні набори (200 сімей), 800 ковдр та 360 комплектів шкільного приладдя для дітей.

Б) Допомога переселенцям, які перебувають у Харкові та Харківській області.

За даними Бюро ООН з координації гуманітарної допомоги (OCHA) в Харківському регіоні є найбільше скупчення вимушених переселенців, – саме тому в серпні Карітас України відкрив офіс у Харкові та  надає допомогу вимушеним переселенцям також у  цьому регіоні.

Така діяльність передбачає надання комплексної допомоги для більш ніж 1200 переселенців:  забезпечення базових потреб (продукти харчування для 550 осіб, гігієнічні набори та питна вода для 1000 переселенців, одяг, взуття, обігрівачі і ковдри для більш ніж 1000 осіб), надання соціальної, юридичної та психологічної допомоги для більш ніж 1000 переселенців. Фокус такої роботи спрямований в першу чергу на людей похилого віку, людей з особливими потребами, сиріт, малозабезпечених, багатодітні сім’ї.

Загальний бюджет проекту становить 3,4 млн. грн. (206,284 EUR). Станом на 21 жовтня витрачено 95 062 грн. (5,489 EUR).

В) Встановлення вікон у Слов'янську.

На початку вересня за підтримки Агентства Сполучених Штатів з міжнародного розвитку Карітас України розпочав проект зі встановлення вікон (скло та склопакети) для близько 4000 мешканців Слов’янська та передмість, додатково для 5 шкіл та дитячих садочків.

Бюджет цього проекту становить 3,0 млн. грн. (240,081 USD).

Г) Проект допомоги переселенцям на сході України у підготовці до зими.

За фінансової підтримки Управління іноземної допомоги при стихійних лихах та Католицької служби допомоги в розмірі 1,750,000 USD вже на початку листопада Карітас України почне надавати допомогу переселенцям, які тимчасово проживають у східних областях України (зокрема, Донецькій області, Дніпропетровській, Запорізькій та Харківській). Також діяльністю передбачено грошову допомогу для оплати оренди житла, теплий одяг, побутові речі, обігрівачі для більш ніж 3000 переселенців..

 

Карітас України

ТЕГИ: карітас, АТО
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next