АКТУАЛЬНО

У Зарваниці завершилося ХІ Всеукраїнське військове паломництво

Вівторок, 24 вересня 2019, 09:38
21-22 вересня 2019 року відбулося ХІ Всеукраїнське паломництво військовослужбовців і членів їхніх родин до Зарваниці, присвячене військовій родині. Гаслом цьогорічної прощі стали слова зі Святого Письма: «Я та дім мій будемо служити Господеві!» (Ісус Навин 24, 15).

Того дня до Марійського духовного центру з’їхалися представники Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби України, військовослужбовці силових структур України та члени їхніх родин, добровольці, ветерани АТО/ООС, родини загиблих воїнів, курсанти, ліцеїсти, військові капелани різних конфесій, волонтери, миряни, представники влади та громадськості. Число паломників налічувала понад дві тисячі осіб.

Учасники паломництва розпочали програму заходу подячним молебнем перед Зарваницькою іконою Божої Матері та урочистою ходою до скульптури Богородиці. Владика Михаїл Колтун, військовий єпископ, керівник Департаменту військового капеланства ПК УГКЦ, благословив хліб, увінчаний гронами калини, як символ людської сім’ї, яка, подібно хлібині, залишається живою, коли приймає та вповні співпрацює з Божою благодаттю, її життя стає також даром, що власною любов’ю живить інших.

Згідно програми заходу для учасників були проведені ряд лекцій від військових капеланів та психологів, були організовані ділення в групах для батьків військовослужбовців, військових сімей, курсантів та капеланів.

В рамках паломництва відбулася Хресна Дорога за участі військовослужбовців різних силових структур України, членів їхніх родин та членів родин загиблих захисників України, які несли хрест до кожної зі стацій.

Під час вечірньої молитовної програми прочани молилися Божественну Літургію за полеглих захисників України, яку очолили владика Михаїл Колтун та владика Теодор Мартинюк, єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської єпархії. Опісля вже традиційно відбулася поминальна хода зі свічками і панахида. По завершенні церемонії покладання свічок всі присутні об’єднались у спільній молитві за невідомого солдата.

Завершився перший день паломництва чуваннями та духовно-мистецькою програмою за участю українського поп-рок гурту «Антитіла» та Дмитра Бабака, переможця пісенного шоу «Х-Фактор», а також виконавців Владислава Стеблюка та Юрія Кобзаренка з піснями з війни.

У неділю, 22 вересня, військові прочани взяли участь у Архиєрейській Божественній Літургії, яку очолив владика Михаїл. «Я та дім мій служитимемо Господеві! Для чого ми даємо таку обіцянку? Цим ми наслідуємо Ісуса Навина як провідника ізраїльського народу. Цей дім – це не лише наша родина, а й наш народ, наша Батьківщина. Я та дім мій служитимемо Господеві любов’ю в родині – до дружини, чоловіка, дітей, до ближніх, до України», - наголосив владика Михаїл під час проповіді на недільній Літургії.

На завершення прощі військовий єпископ поблагословив присутніх та подякував усім учасникам та організаторам ХІ Всеукраїнського військового паломництва.

Пресслужба Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next