АКТУАЛЬНО

У Зарваниці завершився Собор Тернопільсько-Зборівської архиєпархії на тему живої парафії

Понеділок, 13 жовтня 2014, 10:55
12 жовтня у Марійському духовному центрі Зарваниця відбулася ІІІ і заключна сесія Собору Тернопільсько-Зборівській архиєпархії на тему «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Делегати, а їх зібралося близько 100, прийняли післясоборову резолюцію, до якої входять пропозиції, як оживити життя і діяльності парафіяльних спільнот УГКЦ.

Перші дві сесії відбулися вчора, 11 жовтня, у приміщенні Тернопільської духовної семінарії (смт Велика Березовиця): прозвучали п'ять доповідей, котрі відповідали тематикам Пастирського листа Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ, на тему «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом».

12 жовтня в реколекційному центрі Зарваниці о. Володимир Демчук виголосив заключну 6-ту доповідь на тему «Шкільництво католицької Церкви як шанс євангелізації». Доповідач розповів про місію, яку здійснюють католицькі школи у світі, роль духівника в католицькій школі та ознайомив присутніх із ключовими засадами духовно-просвітницької роботи Церкви в Тернопільському навчально-виховному комплексі «Школа-колегіум Патріарха Йосифа Сліпого».

«Католицька школа переслідує цілі культурного і природного розвитку особистості, - зазначив доповідач. – Окрім того, тут стараються творити особливу атмосферу, наповнену євангельським духом свободи і любові. Процес навчання і виховання тісно поєднаний. Християнські цінності передаються не тільки на уроках релігійних дисциплін, а і у святкуванні празників, духовних поїздках та інших виховних заходах». Священик поділився досвідом праці у шкільних навчальних закладах, дав корисні поради, як ефективно організувати працю зі школярами.

Відтак відбулося обговорення та формулювання пропозицій для Всецерковного собору (VI сесії Патріаршого Собору УГКЦ), який відбудеться в Івано-Франківську у серпні 2015 року.

Розпочинаючи Собор, митрополит Василь очолив Святу Літургію в соборі Матері Божої Зарваницької, після якої нагородив священиків та мирян, які залишилися вірними УГКЦ у часи її підпілля, грамотами та медалями. Водночас архиєрей привітав працівників Тернопільського, Львівського, Івано-Франківського та Волинського облавтодорів, які цього дня з нагоди свого професійного свята, прибули на прощу до Зарваниці. Керівників нагородив іконам та побажав відповідальної і чесної праці на благо українського народу.

Наприкінці Собору відбулася презентація книги «Літургія підпільної Церкви» [див. окрема публікація], яку упорядкував о.-митрат Андрій–Іван Говера, докторант Папського східного інституту Рима (Італія).

 

Прес-служба Тернопільсько-Зборівської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next