АКТУАЛЬНО

У Заздрості вшанували Патріарха Йосифа Сліпого

Неділя, 07 вересня 2014, 15:46
На вшанування 30-х роковин відходу у вічність слуги Божого Патріарха Йосифа Сліпого (1892-1984) у суботу, 6 вересня 2014 року, в його рідному селі Заздрість на Тернопільщині особливо піднесено було відзначено цю пропам’ятну дату.

Урочистості розпочалися Архиєрейською Божественною Літургією в парафіяльній церкві під проводом владики Василя (Семенюка), Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського. У Святій Літургії взяли участь парафіяни с. Заздрість, гості з Микулинецького та Теребовлянського деканатів, зі Львова і Тернополя; прочани з Києва, які цього року вдесяте вирушили дорогою з Заздрости до Зарваниці, котру колись давно пройшла мати Патріарха з малим Йосифом на руках. Архиєрейську Літургію співслужили декан Микулинецький Євген Влох, декан Теребовлянський Іван Довгошия та кільканадцять священиків із сусідніх парафій, зі Львова та Києва. У своїй проповіді владика Василь наголосив на непересічній ролі батьків у вихованні дітей, зазначивши, що батьки Патріарха Йосифа були особливими людьми, що й визначило все його подальше життя.

Після Святої Літургії гості свята урочистою процесією пройшли на цвинтар до родинного гробівця Сліпих, де поховані батьки Патріарха. Було відслужено панахиду за спокій душі Йосифа Сліпого та його батьків, а також покладено квіти до гробівця від товариства «Свята Софія». З цвинтаря велична процесія на чолі з корогвами вирушила до комплексу «Рідна хата Патріарха Сліпого», де голова представництва ТСС в Україні Андрій Дида та президент ТСС у Римі о. Марко Ярослав Семеген поклали квіти до пам’ятника Патріархові. Молодіжний хор катедрального собору Непорочного Зачаття Діви Марії Тернополя прикрасив урочистості майстерним співом.

Вшанування пам’яті великого ісповідника віри продовжила науково-мистецька академія, під час якої гості переглянули фільм про життєвий шлях Патріарха та його похорон. Було зачитано привіти учасникам урочистостей від кардинала Любомира Гузара та професора Леоніда Рудницького, голови товариства «Свята Софія» США.

Крім того, відбулася презентація надрукованої у видавництві «Артос» книжки товариства «Свята Софія» «Шлях у безсмертя. Матеріали про смерть та похорон Патріарха Йосифа Сліпого (1892-1984)» (упорядники: д-р Ірина Іванкович, ТСС США, та о. Марко Ярослав Семеген, ТСС Рим). Отець розповів, як виникла ідея видати книжку і як вона народжувалася до життя. Науковою складовою заходу стала доповідь о. д-ра Тараса Бублика (УКУ), дослідника життя і спадщини Патріарха Сліпого – «Діяльність Патріарха Йосифа Сліпого щодо легалізації УГКЦ у світлі радянських документів (1960-1980)».

Урочистості пройшли під патронатом Тернопільсько-Зборівської митрополії УГКЦ. Головний організатор та спонсор події – Релігійне товариство українців католиків «Свята Софія» США у співпраці з представництвом Товариства в Україні, Музейно-меморіальним комплексом Патріарха Йосифа Сліпого (с. Заздрість), парафією Воздвиження Чесного Хреста (с. Заздрість), Українським католицьким університетом (м. Львів), Тернопільським обласним відділенням «Просвіта»,  Фундацією «Справа Патріарха Йосифа» (м. Тернопіль), Колегіумом «Знамення» (с. Зарваниця).

Прес-служба Представництва в Україні товариства «Свята Софія»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next