АКТУАЛЬНО

У Збаражі вшанували пам’ять першоієрарха Мельбурнської єпархії в 20-ту річницю з дня його відходу до вічності

Понеділок, 01 лютого 2021, 11:42
28 січня 2021 року минуло 20 років з дня смерті світлої пам’яті владики Івана Прашка, першого єпископа Мельбурнської єпархії святих апостолів Петра й Павла. Вшановуючи ці роковини, 31 січня у Збаражі, рідному місті владики Івана, у храмі Воскресіння Христового владика Микола Бичок, єпископ Мельбурнської єпархії святих апостолів Петра й Павла, відслужив Архиєрейську Божественну Літургію.
Зображення 1 / 9 Використовуйте клавіші для перегляду

У своєму душпастирському слові владика наголосив, що кожен у свій час ставить багато запитань: чи то діти, які пізнають світ; чи молодь, яка намагається здобувати життєвий досвід; ставимо питання у професійній діяльності. Але кожна віруюча людина мусить поставити запитання: що мені робити, щоб успадкувати життя вічне?

У проповіді владика Микола звернув погляд присутніх на молитві до особи владики Івана Прашка. Він підкреслив, що владика Іван став «наріжним каменем» для нашої Церкви в далекій Австралії. «Він приїхав туди не сам, – наголосив владика, – він приїхав з Богом, бо вірив, що це Господь його туди посилає. І, напевне, не один раз він ставив запитання: що мені робити? Але в молитві знаходив відповідь – роби те, що потрібно для Царства Небесного. І тільки ця віра допомогла владиці Івану згуртувати розкинений український народ у велику єпархію».

Також єпарх Мельнбурнський поділився, що перед Літургією мав зустріч з племінником владики Івана, паном Дмитром Бутирем, який показав багато фотографій і навіть листи. Владика зауважив, що до владики Івана багато писало людей з Сибіру, Казахстану, і він дуже допомагав людям. На завершення владика Микола звернувся до присутніх зі словами: «Владика Іван має стати для нас прикладом, щоб пам'ятати, що "те, що неможливо в людей, можливо в Бога"».

Після Архиєрейської Літургії відбулася панахида за упокій душі блаженної пам’яті владики Івана Прашка. Відтак на могилі батьків владики Івана владика Микола разом із присутнім духовенством освятили пам’ятник блаженної пам’яті Василя та Марії Прашків.

Цього ж дня в Замковому палаці пройшла урочиста академія із вшанування двадцятої річниці відходу у вічність владики Івана Прашка. На заході відбулося погашення марок і було презентовано альбом, який вміщує іменний конверт з маркою із зображенням «Хреста пам’яті», маркою про Збаразький замок та наліпкою із зображенням владики Івана Прашка. Також відбулася презентація чотирьох календарів із зображеннями владики, 36 марок і презентація книжки «Владика кир Іван Прашко».

В урочистій академії взяли участь: владика Микола Бичок, єпископ Мельбурнської єпархії; отець-мітрат Андрій Говера, синкел у справах мирян Тернопільсько-Зборівської єпархії; священники церкви Воскресіння Христового м. Збаража: о. Олексій Боднарчук і о. Омелян Колодчак; всечесніші отці Михайло Бедрій та Назарій Бедрій; о. Андрій Чорненко, віцеректор Івано-Франківської духовної семінарії; родина владики Івана Прашка, керівники районної і місцевої влади та чисельні містяни.

Варто зазначити, що завдяки стараннями о. Михайла Бедрія у Збаражі одна з вулиць названа іменем Івана Прашка. Працю свого батька продовжує о. Назарій Бедрій, який популяризує особу славетного сина збаразької землі.

Крім того, згідно з рішенням сесії Збаразької міської ради від 25.09.2001 р., владика Іван Прашко посмертно отримав звання «Почесний громадянин Збаража». У музеї Збаразького замку в одному із залів експонується виставковий фонд, присвячений славетному земляку.

Департамент інформації УГКЦ
за повідомленням владики Миколи Бичка

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next