АКТУАЛЬНО

У Жидачеві молитовно відсвяткували 120-річчя храму та 615-річчя чудотворної ікони Жидачівської Оранти

Вівторок, 29 червня 2021, 11:54
27 червня 2021 року, у неділю Всіх святих,владика Тарас Сеньків, єпарх Стрийський, відвідав місто Жидачів, де з нагоди 120-ліття місцевого храму Воскресіння Господнього та 615-ї річниці Жидачівської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці, яка зберігається в храмі, очолив Архиєрейську Божественну Літургію.

Із єпископом співслужили запрошені священнослужителі, на чолі з парохом храму о. Василем Юрівим. Участь у богослужінні взяли численні парафіяни, які зібралися, щоб молитовно вшанувати ювілей їхньої церкви.

Звертаючись до присутніх з проповіддю, у контексті Євангельського уривку неділі Всіх святих, владика Тарас роздумував про одну з найважливіших рис святості – вірність, яка, за словами єпископа, є характерною рисою справжніх християн.

Після закінчення Літургії владика Тарас, виголосивши уставні многоліття, привітав усіх парафіян з ювілеєм храму, висловив подяку за жертовність та вірогідне свідчення християнської любові на славу Божу, добро парафіяльної спільноти та всієї Христової Церкви. Відтак о. Василь Юрів подякував владиці Тарасу за візит, спільну молитву та глибокі слова духовного повчання. Після цього єпископ окропив у сіх присутніх свяченою водою.

Довідка:

Церква Воскресіння Христового є найбільшою духовною скарбницею мешканців м. Жидачева. Її спорудили на зламі ХІХ—ХХ ст. на місці дерев’яної церкви, яка під час великої пожежі 1888 р. була знищена вогнем. Освячення нинішнього мурованого храму з благословення митрополита Андрея Шептицького відбулося 29 вересня 1901 р., а 19 травня 1912 р. митрополит особисто посвятив іконостас.

Жидачівська чудотворна ікона Богородиці Воплочення в образі Оранти зберігається в храмі Воскресіння Господнього у м. Жидачів є пам’яткою українського середньовічного малярства. Її авторство приписують ієромонахові Веніяминові, а датують 1406 роком. На початку чудотворна ікона перебувала в монастирському храмі Жидачева, а в 1670-1680 роках була перенесена до парафіяльного храму. У 1772 році для ікони були виготовлені посріблені і позолочені дерев′яні шати, а також срібні позолочені корони з каменями. Ікону коронував єпископ Лев Шептицький за папи римського Климентія XIV. Ікона прославилася багатьма чудами. З 1752 року прощі до ікони відбувалися у восьму п’ятницю після Великодня, а з 1948 року, як і сьогодні, – у неділю Всіх святих.

Пресслужба Стрийської єпархії

 

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next