АКТУАЛЬНО

У Жовкві освячено новий престол для мощів мученика Партенія

Вівторок, 01 жовтня 2013, 13:04
У неділю після свята Воздвиження Чесного Хреста Господнього в храмі Пресвятого Серця Христового вшановували мученика Партенія, покровителя Жовкви.

Урочисте Богослужіння очолив владика Михайло (Колтун), Єпарх Сокальсько-Жовківський, який освятив ікону мученика Партенія та новий престол, що в ньому перебуватиме саркофаг із мощами святого. З архиєреєм співслужили ієромонахи Чину святого Василія Великого, які душпастирюють у Жовкві та інших монастирях, а також священики із сусідніх парафій.

Під час проповіді владика Михайло закликав присутніх дорожити християнською вірою, яку нам передав мученик Партеній. «Ми святкуємо покровителя нашого міста Жовкви - святого мученика Пратенія, який на початках християнства засвідчив свою віру, щоб усі покоління мали приклад, як бути готовим до зустрічі з Христом, як бути готовим в житті свідчити свою віру. І ми цю віру з перших віків християнства приймаємо в особі мученика Партенія. Цією вірою ми не тільки спасаємося для вічності, але вона помагає нам жити на землі. Вона дає нам впевненість, запевнення Божої сили і Його любові для того, щоб ми могли почуватися в царстві Його любові», – наголосив архипастир.

Перед «Символом віри» о. Веніамин Чернега, настоятель храму, з нагоди завершення Року віри в парафії, провів Чин відновлення хресних обітів.

Завершилася спільна молитва співом «величання» перед мощами святого, які були виставлені для почитання посеред храму. Відтак усі охочі могли помолитися перед саркофагом мученика Партенія.

Прес-служба Сокальсько-Жовківської єпархії

Довідка
Святий мученик Партеній жив у ІІІ столітті. За життя був римським воїном, проте через віру в Христа загинув мученицькою смертю. Його мощі понад тисячоліття зберігалися в римських катакомбах, згодом – у Відні. А 1784 року цісар Йосиф І дозволив перевезти святиню до Жовкви. Відтоді мученик став покровителем цього міста.
Нині мощі святого зберігаються в місцевому храмі Пресвятого Серця Христового при монастирі отців василіан.

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next