АКТУАЛЬНО

У Жовкві поблагословили перший сніп

Понеділок, 27 липня 2015, 16:18
У неділю, 26 липня, в Жовкві на площі Вічевій провели відновлення хресних обітів та освячення першого снопа.

На площу процесіями з різних церков УГКЦ вийшли жовківчани з владикою Михайлом (Колтуном), Єпархом Сокальсько-Жовківським, о. Теретієм Довганюком, ЧСВВ, о. Михайлом Ткачівим та іншими священиками Жовківського деканату.

Після віднови обітів та освячення води відбулося освячення першого снопа, яке провів владика Михайло.

За українською традицією Наталя Полоцька і Роксолана Висоцька вручили владиці коровай. А ведуча заходу Галина Фесюк розповіла про віковічну пошану до хліба: "Колись перший сніп прикрашали квітами й стрічками, потім ставили в хаті на покуті під образами, як оберіг усієї родини та символ її благополуччя. Першого снопа квітчали тільки польовим зіллям – ромашками, волошками, маківками. Після завершення жнив сніп ховали у комору, аби був на Святвечір як дідух, який заносили в хату… Хліб в українців здавна був основою селянського столу. Відомий французький прозаїк Оноре де Бальзак, який був в Україні 1850 року, у листі своєму другові повідомляв, що, вивчаючи місцеві звичаї, записав 77 видів приготування хліба! Ми, українці, споконвіку хлібороби, готові працювати на землі, не чіпати чужого, святимо коси, щоб важкою працею мати хліб. Як сказав Дмитро Луценко, «Хліб – це кров життя, политий рясно хліборобським потом». Але коли приходить ворог – ми готові дати відсіч. І це показали не один раз в історії. На Жовківщині ми цього року посіяли пшеницю, збираємо збіжжя, тут немає мін і “Градів”, але для нашої армії, яка захищає на Сході українську незалежність, потрібен добрий врожай. У виконанні Наталі Полоцької прозвучала пісня «Пшеничне перевесло».

"Як тепло пахне хліб! Любов’ю трударів, і радістю земною, і сонцем, що всміхалося весною, і щастям наших неповторних діб. Духмяно пахне хліб", – продовжила захід Галина Фесюк. Відтак чоловічий квартет районного Народного дому виконав пісні про Україну.

Учасники заходу вшанували хвилиною мовчання усіх загиблих на війні з російським загарбником.

На завершення Роксолана Вислоцька виконала пісню «Про Україну».

Повідомила Ольга Левко

 
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next