АКТУАЛЬНО

У зустрічі ректорів Марійських духовних центрів Європи в Словаччині взяли участь представники «Зарваниці»

П'ятниця, 20 вересня 2019, 12:29
У словацькому місті Левоча з 17 по 20 вересня 2019 року проходила зустріч ректорів «Марійського європейського зв’язку» (The European Marian Network). До цієї мережі Марійських духовних центрів входить двадцять два святих місця.

З благословення архиєпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського Василя Семенюка МДЦ «Зарваницю» представили о. д-р Іван Січкарик – референт зовнішніх зв’язків Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, о. Ігор Засійбіда – адміністратор МДЦ «Зарваниця», та п. Богдан Буртак – мирянин і меценат.

Ректор Марійського центру в Левочі монсиньйор о. Францішек Длугош (František Dlugoš) розповів про діяльність санктуарію, про подальші плани й перспективи духовного служіння для паломників та всіх людей, які прибувають до Левоча. Його помічники представили цікавий проєкт, який планують реалізувати найближчим часом, це підписання співдружності між чотирма парафіями в Словаччині і чотирма парафіями у Польщі та прокладання духовно-туристичних маршрутів як для паломників, так і для всіх зацікавлених.

Почитання Богородиці у Левочі сягає ще ХІІІ століття. У час, коли монголо-татари прийшли на ці території, знищуючи села разом із мешканцями, люди, які жили неподалік від Левоча, втекли та сховалися поблизу в лісі на горі. Вони просили заступництва Богородиці та в чудесний спосіб залишилися живими. Від того моменту започаткувався культ почитання Марії на горі, яку було названо Марійською горою. В ХІV столітті мешканці встановили тут статую Богородиці. Численні об’явлення та чудесні оздоровлення стали глибоким усвідомленням для людей, що це місце є святе і сюди постійно приходили паломники, щоб помолитися та через заступництво Марії просити в Бога благословення.

Архиєпископ і митрополит Моравії (Чеська Республіка) Ян Граубнер, який прибув на цю зустріч, поділився духовними роздумами з ректорами Марійських духовних центрів. Він наголосив на тому, щоб «в сантуаріях і священики, і вірні прагнули дивитися на світ очима мудрості, як це зробила Марія, щоб в почитанні Богородиці християни не бути відірваними від реальності, а духовні цінності переносити в практику життя. Бо сучасний світ досить часто живе віртуальними речами, які є далекі для щоденного духовного подвигу». Крім того митрополит Ян підкреслив, що Марія є для всіх нас надзвичайна вчителька віри, і через це сантуарії мають бути насамперед «університетами віри».

Делегація з України представила ректорам опис діяльності та пасторального служіння Марійського духовного центру «Зарваниця». Наступна зустріч представників Марійських духовних центрів Європи відбудеться в 2020 р. у Швейцарії, у місці Айнзідельн.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://zarvanytsya.org

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next