АКТУАЛЬНО

Учасники міжнародної науково-практичної конференції донесли свої пропозиції до профільного комітету Верховної Ради

П'ятниця, 15 квітня 2016, 17:01
Учасники Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасність і перспективи пенітенціарної душпастирської опіки» 13‒14 квітня 2016 року обговорили Резолюцію й представили пропозиції Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Резолюція
Міжнародної науково-практичної конференції
«Сучасність і перспективи пенітенціарної душпастирської опіки»

Спираючись на Висновки за результатами роботи міжнародної конференції, плекаючи традицію пенітенціарного служіння в Україні, послідовно відроджуючи душпастирство в місцях несвободи, прагнучи до  гуманізації кримінального правосуддя і системи виконання покарань в Україні на підставі пенітенціарної ідеї, витоки якої йдуть з християнської проповіді, висловлюємо зацікавленість у подальшій координації кроків практичного впровадження капеланства і пропонуємо наступне:
1. Створити робочу групу з питань підготовки «Положення про здійснення душпастирської опіки в установах Державної пенітенціарної служби України» та розробки законопроекту «Про внесення змін до нормативно-правових актів щодо участі душпастирів (капеланів) в досудовій, пенітенціарній та наглядовій пробації», до складу якої увійдуть члени Душпастирської ради при ДПтС України, науковці, представники громадських організацій та експерти-пенітенціарії.
2. Згідно ратифікації Україною Європейських пенітенціарних правил, в рамках реформування ДКВС, зберегти пріоритетну, домінуючу роль і розгалужити діяльність Управління соціально-виховної і психологічної роботи із засудженими.
3. Провести ґрунтовне дослідження питання оплати праці душпастирів (капеланів) з державного бюджету.
4. Започаткувати співпрацю на академічному рівні поміж державними навчальними закладами пенітенціарної системи і церковними богословськими закладами освіти для поглибленого вивчення філософської та християнської антропології для подальшого обґрунтування і втілення пенітенціарної ідеї у системі кримінального правосуддя і системі виконання покарань, включаючи розробку рекомендацій для діяльності душпастирів у службі пробації.
5. Створити в Інституті кримінально-виконавчої служби на громадських засадах опорну кафедру пенітенціарної практики та пенітенціарної етики, яка сприятиме формуванню професійної компетентності та безперервній освіті працівників пенітенціарної служби і капеланів.
6. Включити в систему професійного навчання персоналу кримінально-виконавчої служби лекції з духовної просвіти та релігійної толерантності із залученням душпастирів різних конфесій.
7. Законодавчо забезпечити виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності священнослужителів (капеланів) в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України» у слідчих ізоляторах, включаючи можливість капеланам відвідувати в’язнів у камерах.
8. Оприлюднити резолюцію та розмістити її текст для громадського обговорення на офіційному сайті Державної пенітенціарної служби України та офіційних сайтах Церков, що представлені на конференції.

Організаційний комітет

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next