АКТУАЛЬНО

Учасники семінару ПМВ обговорили особливості уділення таїнств Подружжя і Хрещення

П'ятниця, 01 серпня 2014, 11:51
Учасники духовно-формаційного семінару ПМВ для підвищення кваліфікації місіонерів-отців, які опікуються вірними в країнах, де немає церковних структур УГКЦ, обговорили особливості уділення таїнств Подружжя і Хрещення.

Так, координатор греко-католицької капеланії в Португалії прот. Іван Гудзь, розповідаючи про Таїнство Хрещення на місійних теренах, відзначив, що Хрещення повинне уділятися на Святій Літургії. “Без мирян ми не є Церква, а тільки ієрархічна структура. Хрестити вдома по хатах не є правильно. Згідно з канонічним правом, Хрещення відбувається в храмі перед парохом  і перед вірними, які беруть в цьому участь, які є свідками і приймають новоохрещеного до себе у спільноту”, - сказав о. Іван.

Координатор УГКЦ у Португалії відзначив, що право хрестити має єпископ або священик. “Правосильно є, якщо хрестить парох або делегує уділення цього Таїнства іншому священику. В екстраординарних випадках охрестити може диякон, монах, монахиня і навіть християнин”, - сказав о. Іван Гудзь.

Він також підкреслив, що таїнство Хрещення може приймати тільки неохрещена людина.

Говорячи про таїнство Подружжя, прот. Тарас Валах, судовий вікарій Київської архиєпархії, відзначив, що людина себе реалізує повністю тільки в подружжі. “В основі творення подружжя Бог закладає повну реалізацію людини. До якогось періоду Церква говорила, що основним завданням подружжя є народження і виховання дітей, а потім переосмислили, що це передусім обдарування одне одного любов'ю. Вони єднаються для добра одне одного, а діти вже є наслідком любові”, - сказав о. Тарас.

Він відзначив, що основні прикмети подружжя – це єдність і нерозривність. І підкреслив, що кодекс забороняє уділяти таїнство Вінчання некатоликам. Винятком може бути тільки випадки, коли представники інших конфесій просять про вінчання, бо мають моральну чи фізичну перешкоду для хрещення у своїй Церкві.

Отець Андрій Зелінський розповів учасникам семінару про сучасний суспільний контекст пасторального служіння. Він відзначив, що дуже важливо не створювати з людини лише об'єкта проповіді, а залучити її, щоб вона відчувала себе суб'єктом, що це стосується її і вона відповідальна за те, що відбувається.  

Священик підкреслив, що в постіндустріальному суспільстві відбувається зміна цінностей, які стають вирішальними чи орієнтирними. "Якщо в індустріальному суспільстві основні цінності були спрямовані на виживання, то в постіндустріальному суспільстві стає цінністю якість життя. Людина вже не стільки боїться смерті, скільки власної нереалізації. Це означає, що в певних критичних ситуаціях у житті люди вже не побіжать шукати до Церкви відповіді на свої питання" , -  сказав отець Андрій. 

Він підкреслив, що один із найсерйозніших ідеологічних викликів, який стоїть перед Церквою у сучасному світі, - як дозволити людині відкрити істину, яка відривається, а не істину, яку можемо створити. 

Інфоцентр ПМВ

ТЕГИ: ПМВ, семінар
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next