АКТУАЛЬНО

Учнівська робота про УГКЦ в Харкові перемогла на конкурсі Малої академії наук

Четвер, 17 січня 2019, 11:12
Учениця 11 класу ЗОШ 97 м. Харкова Ванюшина Ольга представила на конкурсі в Малій академії наук працю про становлення УГКЦ в м. Харкові та здобула перше місце у ІІ (районному) етапі. Праця на тему «Становлення Української Греко-Католицької Церкви у Харкові» є другою у доробку учениці. Перша робота розкривала тему УГКЦ в цілому.

Ольга є парафіянкою храму Святого Миколая Чудотворця УГКЦ м. Харкова, а її наукова праця братиме участь у ІІІ (обласному) етапі конкурсу.

Дослідження Ольги Ванюшиної полягало у вивченні діяльності Української Греко-Католицької Церкви в місті Харкові, що виступає рушійною силою у створенні конструктивного діалогу на шляху подолання штучних непорозумінь, що виникли в ході розвитку екуменічного процесу; розглядаються проблеми, що виникли при створенні та становленні Української Греко-Католицької Церкви у Харкові; визначається роль і значення заснування однієї з перших греко-католицьких громад Слобожанщини. Робота місить додатки у вигляді фотокопій офіційних документів, що ілюструють процес становлення УГКЦ в м. Харкові та опір з боку її противників.

Зокрема, додано:

  • Лист Блаженнішого Любомира Гузара до пароха храму Святого Миколая Чудотворця о. Миколи Семеновича;
  • Лист до Апостольського нунція в Україні Николи Етеровича від віруючих харківської парафії УГКЦ;
  • Лист до Голови Харківської обласної державної адміністрації Кушнарьова від о. Миколи Семеновича пароха харківської парафії УГКЦ;
  • Лист від Митрополита Нікодима УПЦ МП до голови громадського комітету захисту прав УГКЦ Степана Сапеляка.

Пропонуємо до ознайомлення уривок з роботи Ванюшиної Ольги, також можна ознайомитися з роботою або завантажити її за посиланням .
«Починaючи з 1997 року греко-католицька громадa Харкова, що налічує понад тисячу вірних, намагaлася, використовуючи лише законні методи, добитися від місцевої влади дозволу на будівництво храму.

Уже з самого початку вірні УГКЦ зіткнулися з перешкодами і труднощами. Спочатку Московськa районна влада Харкова відхилила їхнє прохання про будівництво церкви на проспекті 50-річчя ВЛКСМ (нині проспект Ювілейний). А згодом нові місця під будівництво хрaму місцева влада запропонувала греко-католикам тільки після втручання голови Держкомітету України у справaх релігій В. Бондаренка, який звернувся до Харківської обладміністрації з прохaнням позитивно вирішити порушене питання. Однак, коли греко-католики погоджувaлися на один з нових варіантів, їм знову не дaвали дозволу на будівництво, мотивуючи таке рішення різними надуманими причинами. Врешті, лише за двa роки після початку цієї бюрократичної тяганини греко-католицькій громаді виділили під будівництво хрaму один гектар землі, прилеглої до території Інституту охорони здоров’я дітей та підлітків. Як влучно зaуважив харківський журналіст Олександр Лойко: «Складається враження, що з греко-католиками у Харкові бавляться в «хрестики-нулики», бо й цього рaзу зусилля громади УГКЦ, яка зібрала всі передбачені законом документи й дозволи, впорядкувaлa заболочене й занедбане місце, провелa геологічні й геодезичні роботи, були зведені нанівець.”

Завантажити доданий файл

ugcc.kharkiv.ua

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next