АКТУАЛЬНО

УГКЦ усвідомлює, що має скеровувати соціальне служіння до всіх, незалежно від етнічної чи релігійної приналежності

Четвер, 27 серпня 2015, 11:43
Сьогодні Українська Греко-Католицька Церква усвідомлює важливість соціального служіння і того, що воно повинно мати організований, систематичний та професійний характер і бути скерованим до всіх, незалежно від етнічної чи релігійної приналежності.

Про це 27 серпня у своїй доповіді відзначив отець Андрій Нагірняк, керівник відділу соціальних питань Патріаршої курії УГКЦ на Патріаршому Соборі УГКЦ, що відбувається в Івано-Франківську. Пленарне засідання Патріаршого Собору. День третій

Доповідач відзначив, що УГКЦ здійснює своє соціальне служіння в таких напрямах: робота з дітьми та молоддю, робота у сфері охорони здоров’я та здорового способу життя, робота з мігрантами, допомога сім’ям, допомога особам з функціональними обмеженнями, допомога самотнім людям похилого віку, допомога ув’язненим і людям без постійного місця проживання, допомога тим, хто постраждав внаслідок стихійних явищ чи катастроф.

Соціальне служіння Церква реалізовує через місцеві релігійні громади та церковні мирянські рухи, що діють при парафіях; через єпархіальну мережу МБФ «Карітас України», який є офіційною благодійною організацією УГКЦ; через чернечі чини та згромадження; шляхом співпраці з громадськими благодійними фондами, організаціями та рухами. Для організації та координації цієї роботи в певних напрямках створено відповідні структури – комісії.

Зокрема, у допомозі сім’ям і дітям Церква запобігає дитячій бездоглядності та безпритульності через підтримку соціально незахищених сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах (задоволення їх первинних потреб і соціальний супровід). Соціальний супровід дітей передбачає не лише надання матеріальної допомоги, а й організацію духовно-культурних заходів (відвідання концертів, театрів, музеїв, екскурсійні поїздки), діти отримують консультації професійних психологів.

Щороку, перед початком нового навчального року, проводиться благодійна акція «Шкільний портфелик»; до свята Святого Миколая й на Різдвяні і Великодні свята — діти-сироти і діти з малозабезпечених родин отримують подарунки, шкільне приладдя.

Щоліта організовується відпочинок для дітей-сиріт і дітей з багатодітних та малозабезпечених родин. Завдяки цьому діти під час шкільних канікул не лишаються без догляду і отримують повноцінний відпочинок.

Ще один напрямок роботи з дітьми – це ресоціалізація «дітей вулиці» і сприяння їхньому подальшому влаштуванню. Також важливий спосіб служіння – це програми допомоги дітям в інтернатних закладах.

Доповідач зазначив, що успішним також є досвід створення дитячих будинків сімейного типу.

У допомозі особам з функціональними обмеженнями УГКЦ розвиває програми душпастирства осіб з вадами слуху. Зокрема, для цього працює Центр душпастирства осіб з вадами слуху “Надія”. Центр ініціює середовище спілкування, служіння і підтримки глухим людям і членам їхніх сімей для повноти реалізації глухої людини у Церкві.

Також Церква здійснює душпастирство і соціальне служіння для розумово неповносправних осіб. «Осіб з розумовою неповносправністю ми називаємо друзями, вважаючи їх вчителями дружби, любові та простоти життя. Вони особливо сприяють нашій зустрічі з Богом, котрий обіцяв свою присутність з ними і в них. Церковна громада повинна допомогти кожній людині віднайти своє місце у ній, відчути свою гідність та віднайти свої дари для служіння у цій спільноті. А це означає також повноправну участь цих осіб в усьому житті Церкви», - зауважив доповідач.

Соціальне служіння УГКЦ в сфері охорони здоров’я здійснює в основному через Карітас України. Найбільшою програмою напрямку “Здоров’я” Карітасу є програма “Домашня опіка”, що реалізується в Україні з 1999 року. Її завданням є організація догляду за місцем проживання та надання комплексної медико-соціальної допомоги людям похилого віку та іншим особам, що потребують соціальної підтримки та піклування. Допомога охоплює водночас тілесні і духовно-психологічні, соціальні і матеріальні потреби людини.

Карітас України здійснював кілька програм допомоги постраждалим під час подій Євромайдану, сім’ям загиблих, переселенцям і постраждалим від бойових дій на Сході України: Медико-соціальна та матеріальна допомога постраждалим і членам родин загиблих під час масових протестів в Україні. Довгострокове лікування і реабілітація постраждалих під час подій Євромайдану, а також важкопоранених під час антитерористичної операції на сході України. Психологічний супровід постраждалих (членів родин, свідків) від масових протестів в Україні.

Зараз активно здійснює опіку переселенцями з Криму та зі східних областей України. Карітас України забезпечує опіку для більш як 115.000 постраждалих від гуманітарної кризи в Україні

Водночас, як зазначає о. Андрій, на жаль, ще далеко не кожна парафія залучена до соціального служіння. Згідно зі статистикою, благодійні кухні є на 3 відсотках парафій, такий самий відсоток парафій, у яких здійснюється служіння узалежненим особам та в’язням; краща ситуація з опікою сиріт (15 відсотків) та хворих (30 відсотків) і збором одягу для потребуючих (30 відсотків). Лише 5 відсотків парафій мають харитативні спільноти.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next