АКТУАЛЬНО

«УГКЦ виступає унікальним елементом української єдності та соборності», - Надзвичайний і Повноважний посол України в Італійській Республіці

Понеділок, 14 грудня 2020, 10:47
Питання єдності та української міграції, переконаний, було обрано невипадково головною темою першого на території Італії історичного Собору. Підтвердження згаданої теми є офіційні дані Міністерства внутрішніх справ Італії, згідно з якими на території країни офіційно проживають 240 тисяч українців.

Українська діаспора є однією з найбільших після румунської, албанської, китайської та марокканської в країні.

На цьому наголосив Ярослав Мельник, Надзвичайний і Повноважний посол України в Італійській Республіці, 11 грудня під час свого слова до учасників першої сесії Собору Апостольського екзархату для українців-католиків візантійського обряду в Італії «Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ у посткоронавірусному світі».

Дипломат зазначив, що одним із пріоритетів Міністерства закордонних справ України є також питання захисту українських громадян і сприяння їх комфортному проживанню за кордоном. «У цьому питанні Держава та Церква є однодумцями. Церква, як суспільний інститут, завжди брала участь у вирішенні як внутрішніх, так і зовнішніх важливих для України питань. Так, релігійними осередками здійснюється соціальна, просвітницька, волонтерська та культурна місія. Нині Церква виступає не лише об’єднавчим елементом духовного абсолюту, а й активно підтримує своїх парафіян і незахищені верстви населення», - сказав Ярослав Мельник. Він підкреслив роль УГКЦ в житті емігрантів, адже вона, «зберігаючи культурні традиції, виховуючи культурно-моральний і культурно-релігійний потенціал парафіян, виступає унікальним елементом української єдності та соборності». За його словами, УГКЦ відіграє надзвичайну психологічну функцію для української громади, підтримуючи її морально і духовно.

«Після своїх перших контактів із владою Італії, як центральною, так і регіональною, відзначаю, що італійська сторона висловила слова підтримки українській громаді. Був радий почути приємні відгуки щодо українців, які відзначаються своєю працьовитістю», - вів далі високопосадовець. Кілька днів тому чиновник вручив вірчі грамоти Президенту Італійської Республіки Серджо Маттареллі: «Президент позитивно оцінив роль української діаспори, яка проживає в Італії, і зазначив, що вона добре інтегрована в суспільство та життя цієї країни».

Він додав, що співпраця з українською громадою для нього є одним із пріоритетів в роботі на цій посаді. «Я б хотів попросити присутніх отців про сприяння в організації зустрічей з громадським активом ваших регіонів під час моїх візитів. Був би вдячний, якби ці зустрічі відбувалися в приміщеннях парафій за вашою активною участю», - висловив побажання Ярослав Мельник, Надзвичайний і Повноважний посол України в Італійській Республіці.

Руслана Ткаченко для Департаменті інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next