АКТУАЛЬНО

«УГКЦ завжди була промоутером у капеланському служінні», – о. Любомир Яворський

Середа, 27 червня 2018, 15:49
«Ми бачимо велику потребу в капеланському служінні. Це дуже потрібний і благородний вид служіння», – заявив заступник голови Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України о. Любомир Яворський під час VIII Практичного спецкурсу Пасторально-міграційного відділу з місійного служіння для семінаристів, який триває у Зарваниці.

«Моє капеланське служіння розпочалося в 2006 році, коли Блаженніший Любомир (Гузар), далекоглядно дивлячись, попросив владику Михайла (Колтуна), щоби в Києві був департамент військового капеланства. Тоді ніхто не розумів, що таке військове капеланство. У серпні 2006 року, після паломництва до Зарваниці, Блаженніший Любомир сказав мені: "Ви мусите відвідати кожну військову частину". А там не чекали військових капеланів. Мені тоді було 25 років, і треба було формувати те капеланське служіння», – розповів о. Любомир.

Згодом при Міністерстві оборони створили Раду душпастирської опіки, в яку увійшли сім конфесій. «УГКЦ завжди була промоутером у капеланському служінні. У 2014 році наші священики були першими і найчисельнішими, які поїхали в зону бойових дій на Сході України. Коли розпочалася війна, у нас в УГКЦ було 47 військових капеланів. На сьогодні наша Церква має 600 ротацій у зоні бойових дій – це приблизно 170 військових капеланів», – зазначив заступник голови Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України.

Отець Любомир розповів, як розвивалося це служіння: «Священики, в яких на парафіях були мобілізовані хлопці, хотіли відвідати своїх парафіян у зоні бойових дій, звершити Літургію, посповідати. І в такий спосіб вони починали здійснювати капеланське служіння».

Він також відзначив, що в зоні проведення АТО священики УГКЦ будують каплиці. Вже спорудили 27, зокрема 4 каплиці-бліндажі в Луганській області.

Священик відзначив, що капеланське служіння відбувається не тільки на війні. Військові капелани проводять також табори для дітей військовослужбовців. За 4 роки в таких таборах, які організовують в Одесі та Карпатах, взяли участь близько 1500 дітей.

«Особливе служіння відбувається для поранених. Там треба більше слухати, ніж говорити. Коли приходимо у шпиталі, кажемо лікарям, що ми – ваші колеги. Ви лікуєте тіло, ми – душу. Якщо хлопець втратив кінцівки, то лікар вже нічого не зробить. Тут потрібна робота священика», – зазначив військовий капелан.

Крім того, військові капелани опікуються родинами загиблих на війні та звільненими полоненими.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.pmv.ugcc.org.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next