АКТУАЛЬНО

«УГКЦ жодним чином не протиставляється жодній із Православних Церков», - Блаженніший Святослав

Четвер, 29 вересня 2016, 17:02
За те, що ми є з українцями і з людьми різних релігій та національностей… нас сьогодні називають єдиною найбільшою перепоною для православного-католицького примирення світового масштабу.

Ось чому для мене сьогодні дуже важливо стати перед вами у цьому величному університеті і однозначно заявити: Українська Греко-Католицька Церква, найбільша зі Східних Католицьких Церков, ніяким чином не протиставляється жодній із Православних Церков. Ми є вповні православною Церквою із православним богослов'ям, літургікою, духовністю та канонічною традицією, яка прагне проявити це православ'я в дусі християнства першого тисячоліття - у сопричасті з Римом. Християнський Схід і Захід не тільки зобов'язані шукати якогось абстрактного зближення, а й покликані нашим Спасителем жити в єдності єдиного Тіла Христового. Покликані жити в єдності, а не в підкоренні один одному, - покликані жити подібно до єдності трьох Божественних Осіб, які є одним-єдиним життям: вони існують не паралельно одна до одної, а є єдиним Богом.

Наша місія, як Церкви, що пережила великі гоніння і мученицьку смерть у XX столітті, стати на захист тих, хто переживає такі переслідування сьогодні. Ми маємо, зокрема, стати на захист наших братів і сестер – коптів Єгипту, мелхітів, халдеїв, сирійських православних, ассирійців та переслідуваних в інших країнах Близького Сходу. Наш обов‘язок – допомогти їм розповісти власну історію на цьому найбільш престижному світовому форумі.

Сказав Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав у промові, виголошеній в університеті Коледжу святого Михаїла в Торонтонському університеті в Канаді під час бенкету з нагоди перенесення Інституту імені митрополита  Андрея Шептицького з Оттави до Торонтонського університету, 28 вересня.

«Переконаний, ця навчальна установа є однією із провідних наукових центрів світу і, вітаючи тут наш Інститут, ви сприяєте інтелектуальному розвитку Київської Церкви. Водночас це дозволяє іншим Східним Церквам, православним, дохалкедонянам й католикам вивчати те, що наші предки у вірі нам залишили. Вони дали нам живу спадщина, яка, на нашу думку, може принести зцілення і надію на мир», – запевнив архиєрей.

А це можна здійснити не тільки розмовляючи про те, як східні й західні християни потребують і доповнюють одні одних. «Ми сьогодні дихаємо разом, як дві легені одного тіла. І це можливо тому, що університет Коледжу святого Михаїла став домом для Інституту, а через нього й для всього християнського Сходу, і тепер ми можемо думати, дихати, жити і разом боротися за правду», – додав він.

«Я ніколи не втомлюся говорити: в Україні ми маємо Український католицький університет, а в діаспорі – Інститут східного християнства імені митрополита Андрея Шептицького», – сказав Глава Церкви.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next